Contrabanda cu ţigări a revenit sub pragul de 15% din totalul consumului. De unde se aprovizionează contrabandiştii

Contrabanda cu ţigări a revenit sub pragul de 15% din totalul consumului. De unde se aprovizionează contrabandiştii

Confiscările de ţigări contrafăcute s-au înteţit în ultima perioadă

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în luna mai la 14,1%, comparativ cu 15,2% în martie, potrivit datelor companiei de cercetare Novel Research.

Ştiri pe aceeaşi temă

În ultimii patru ani, contrabanda cu ţigarete s-a situat la 14,7%.

"În mai 2015, comerţul ilegal cu ţigarete a înregistrat scăderi importante comparativ cu luna martie, în sud-est (minus 8,2 puncte procentuale până la 6,1%) şi vest (minus 7,3 puncte procentuale până la 16,9%).
Deşi la nivel naţional tendinţa contrabandei este în scădere începând cu luna martie 2015, în regiunea cea mai afectată de piaţa neagră, nord-est, nivelul comerţului ilicit se menţine relativ constant şi în luna mai, la 34,2%", a declarat Marian Marcu, directorul Novel Research.

Ţigările ieftine şi contrafăcute domină piaţa neagră

Din punctul de vedere al provenienţei, «cheap whites» continuă să deţină cea mai mare pondere pe piaţa neagră, de 55,8%, înregistrând o creştere semnificativă de 15 p.p. faţă de luna martie 2015.

„Ponderea produselor provenite din Ucraina (14,1%) şi Moldova (23%) se află în scădere, iar Serbia este relativ constantă (2,2%)“, a mai arătat Marian Marcu.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, după companiile din sectorul petrolier. În 2014, industria tutunului a virat la buget circa 2,7 miliarde euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă 1,75% din PIB şi 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

Industria tutunului, un oligopol al multinaţionalelor

Totodată, RisCo.ro a anunţat marţi clasamentul celor mai importanţi jucători din industria tutunului, după cifra de afaceri înregistrată în 2014, arătând că piaţa de profil prezintă caracteristicile clasice ale unui oligopol, dominat de câteva companii multinaţionale.

Cifra de afaceri combinată a primilor trei jucători reprezintă aproape 95% din vânzările industriei şi sunt în creştere faţă de anul anterior cu aproximativ 7,5%.

Liderul de piaţă este JTI, iar BAT şi Philip Morris ocupă locurile doi, respectiv trei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările