Consumul de electricitate a scăzut cu 3,6% în primul trimestru faţă de primul primele trei luni din 2014. Exporturile s-au dublat

Consumul de electricitate a scăzut cu 3,6% în primul trimestru faţă de primul primele trei luni din 2014. Exporturile s-au dublat

Sectorul termo este în criză şi se află cu sabia lui Damocles deasupra capului

Consumul final de energie electrică a scăzut cu 3,6% în primele trei luni din acest an faţă de acelaşi interval al anului trecut, influenţat de scăderea cu 21,7% a iluminatului public, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În schimb, exporturile practic s-au dublat, acestea înregistrând o creştere cu 94,7%, până la 2,54 TWh. De asemenea, a urcat şi consumul populaţiei cu 4,3%.
 
Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 2,09 TWh, în creştere cu 2,1%.
 
Producţia de energie a crescut şi ea cu 4,5%, până la 17 TWh. Sectorul termo este în criză, după ce producţia din termocentrale a fost de 7 TWh, în scădere cu 1 TWh, ceea ce înseamnă un minus de 12,6%. De altfel, problemele avute de către Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara sunt notorii şi au fost una dintre cauzele pentru care Guvernul s-a contrat cu Fondul Monetar Internaţional în luna februarie.
 
Concomitent, Hidroelectrica o duce tot mai bine, sectorul de producţie a energiei hidro raportând o creştere de 1,2 TWh, până la 4,9 TWh, ceea ce înseamnă un plus de 35,5%. În fine, centrala nucleară de la Cernavodă a avut o producţie constantă, Nuclearelectrica raportând o producţie de 2,99 TWh, în scădere cu 1,8%.
 
În domeniul regenerabilelor, producţia din centrale eoliene a fost de 1,78 TWh în primul trimestru, în creştere cu 0,4 TWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice a fost în această perioadă de 0,26 TWh, în creştere cu 0,1 TWh faţă primul trimestru al anului 2014.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: