Consumul de bere în România: 85 de litri pe cap de locuitor în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bere

Piaţa berii din România a continuat şi anul trecut creşterea moderată, ajungând la un volum de 16,6 milioane Hl, în timp ce consumul de bere pe cap de locuitor s-a ridicat la 85 litri, arată datele centralizate de Asociaţia Berarii României.

Este o creştere care se datorează în special diversificării portofoliilor de produse, a varietăţii tipurilor de bere pe care producătorii au pus-o la dispoziţia românilor, fapt ce a avut darul de a răspunde foarte bine preferinţelor lor în materie de bere, dar şi de a îi stimula să experimenteze gusturi noi”, a declarat Lucian Ghinea, Preşedinte Asociaţia Berarii României.

Potrivit Asociaţiei Berarii României, producţia de bere reprezintă un stimul real pentru economia României, producţia locală fiind de cca. 97%, cu circa 70% din ingrediente provenind din agricultura României.

Preferinţele românilor în materie de bere fără alcool sunt în creştere, urmând chiar trendul european de consum. Deşi un segment cu o pondere mică pe piaţă, berea fără alcool a înregistrat anul trecut o creştere record în România. Acest rezultat confirmă integrarea berii în şi mai multe situaţii de consum, românii alegând să nu renunţe la băutura lor favorită, în varianta ei fără alcool însă, nici atunci când şofează sau se află în pauza de masă, în timpul săptămânii de lucru”, a adăugat Julia Leferman, Director general Asociaţia Berarii României.

Date cheie 2018

  • Investiţii: eforturile investiţionale ale membrilor Berarii României s-au ridicat în 2018 la 74,5 milioane euro. Nivelul cumulat al investiţiei membrilor Asociaţiei în ultimii cincisprezece ani a atins 1,54 miliarde euro.
  • Contribuţii la bugetul de stat: nivelul contribuţiilor anuale ale membrilor Asociaţiei la bugetul statului a atins în 2018 255 milioane euro. Nivelul contribuţiei cumulate a membrilor Berarii României în ultimii cincisprezece ani a depăşit 3,62 miliarde euro. Preferinţele consumatorilor în funcţie de tipurile de ambalaje: sticlă: 28,45 %, doză: 20,58 %, butoi: 3,41 %, PET: 47,57 %. Sticla şi-a continuat trendul ascendent şi în 2018, ponderea sa crescând în total cu 3,65 pp în ultimii patru ani. Totodată, berea ambalată la doză a crescut anul trecut cu 2,38 pp, în timp ce ambalajul PET a înregistrat în 2018 o altă scădere semnificativă, de încă 3,37 pp. Scăderea totală înregistrată de ambalajul PET în ultimii patru ani atingând 5,83 pp.
  • Preferinţele consumatorilor în funcţie de tipurile de ambalaje: sticlă: 28,45 %, doză: 20,58 %, butoi: 3,41 %, PET: 47,57 %. Sticla şi-a continuat trendul ascendent şi în 2018, ponderea sa crescând în total cu 3,65 pp în ultimii patru ani. Totodată, berea ambalată la doză a crescut anul trecut cu 2,38 pp, în timp ce ambalajul PET a înregistrat în 2018 o altă scădere semnificativă, de încă 3,37 pp. Scăderea totală înregistrată de ambalajul PET în ultimii patru ani atingând 5,83 pp.
  • Importuri: în ciuda unei uşoare creşteri a importurilor pe parcursul anului 2018, de 0,07 milioane Hl, atingând un total de 0,54 milioane Hl, piaţa locală a berii continuă să îşi păstreze caracterul profund naţional, ponderea producţiei locale rămânând de cca. 97% din consumul intern.
  • Exporturi: exporturile au crescut aproape dublu faţă de importuri, păstrându-şi însă un nivel redus, de doar 0,54 milioane Hl.
  • Tipuri de bere consumate: berea lager a continuat să domine preferinţele românilor şi anul trecut, cu o pondere de 93,61%. Categoria specialităţi, în care intră, printre multe altele, berea neagră, nepasteurizată, albă, ale, roşie etc, a deţinut o pondere de 2,25%. Mixurile de bere şi berile aromatizate şi-au adjudecat 2,27% din piaţă, iar berea fără alcool 1,87%. În ceea ce priveşte dinamica segmentelor, mixurile de bere şi berile aromatizate au crescut cu 8,23%, iar berea fără alcool a înregistrat o creştere de 30%, pe parcursul anului 2018 faţă de anul anterior.
  • Număr producători: numărul producătorilor de bere a crescut la 56 în 2018, faţă de 39 anul anterior.
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite