Consultanţii fiscali spun că plafonul antifraudă de 300 de lei, propus de Guvern, e o „dezlegare la mica evaziune”

Consultanţii fiscali spun că plafonul antifraudă de 300 de lei, propus de Guvern, e o „dezlegare la mica evaziune”

Magazinele mici sunt cele mai expuse riscului de închidere pentru sume derizorii

Introducerea unui plafon de 300 de lei – sumă depistată ca plus sau minus în gestiune – până la care activitatea firmei controlate să nu mai fie suspendată este interpretată de consultanţii fiscali ca o liberalizare a micii evaziuni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Guvernul a analizat joi, în primă lectură, un proiect normativ prin care încearcă să relaxeze relaţiile dintre contribuabili şi controlorii fiscali, introducând un plafon sub care firma depistată cu nereguli să nu mai poată fi sancţionată şi cu suspendarea activităţii, ci numai cu amendă.

Specialiştii contactaţi de „Weekend Adevărul“ au arătat că soluţia de evitare a exceselor şi abuzurilor trebuie găsită punctual, firmă cu firmă, nu printr-un şablon, iar o eventuală barieră ar putea fi stabilită ca procent din vânzări, nu ca sumă fixă.

La graniţa dintre fraudă şi eroare

„În principiu, sunt de acord că dacă o firmă nu dă bon trebuie închisă chiar şi numai pentru doi lei în plus sau în minus depistaţi în gestiune.
Dar trebuie văzută esenţa, controlorii trebuie să observe dacă acel plus sau minus vine dintr-o eroare, dintr-un bacşiş «uitat» în sertar sau dintr-un act intenţionat de evaziune.
Adică să se delimiteze frauda de eroare. Celui controlat trebuie să i se dea şansa să demonstreze că a fost o eroare, iar normativele trebuie să reglementeze cum să se facă o astfel de demonstrare“, ne-a declarat consultantul fiscal Gabriel Sincu, directorul executiv al companiei Ernst&Young.

Cât despre plafonul de 300 de lei pe care vrea să-l introducă Guvernul, Gabriel Sincu arată că această limită este nerelevantă.

„Eu militez pentru un tratament fiscal corect, nu pentru aplicarea unui şablon rigid la toţi cei controlaţi.
Poate că se vor elimina unele abuzuri, dar mesajul pare să fie, din start, că fiecare va avea voie să facă evaziune de 300 de lei“, a conchis specialistul.

Procent, nu sumă fixă

Consultantul fiscal Gabriel Biriş ne-a declarat că sunt mult mai multe lucruri de corectat la ordonanţa prin care s-au introdus aceste sancţiuni la neemiterea de bonuri fiscale, inclusiv faptul că este neconstituţională.

„Legislaţia care stabileşte regulile generale ale aplicării de sancţiuni şi contravenţii prevede faptul că o astfel de măsură poate fi contestată în termen de 15 zile, la tribunalul de pe raza localităţii unde e situată firma, iar contestaţia suspendă executarea sancţiunii.
Dar ordonanţa aceasta cu sancţionarea neemiterii de bonuri fiscale prevede o derogare de la regulamentul amintit mai sus, contribuabilul nu se poate apăra de o eventuală măsură abuzivă, deci ordonanţa este neconstituţională“, a spus Gabriel Biriş.

El a cerut ca emitentul ordonanţei „să renunţe la atitudinea aceasta de miliţian care îşi dă legi ce-i conferă mai multă putere şi îşi acordă permisiunea de a face abuzuri“.

Revenind la plafonul de 300 de lei, consultantul fiscal ne-a spus că această sumă fixă este nerelevantă, fiind mare pentru unii şi mică pentru alţii.

„O astfel de barieră ar trebui stabilită ca procent din vânzările zilei respective, nu ca sumă fixă.
Una e magazinul sătesc cu vânzări de 1.000 de lei pe zi, alta e hipermarketul cu un milion de lei pe zi – ce înseamnă 300 de lei pentru unul, ce înseamnă pentru celălalt?
Iar suspendarea activităţii ar trebui să se aplice la recidivă, la repetarea faptei, pentru că rolul ordonanţei este de a-l educa şi corija pe contribuabil, nu de a-l omorî“, a mai spus Gabriel Biriş.

Premierul Victor Ponta a cerut joi, în deschiderea şedinţei extraordinare de Guvern, să nu mai existe abuzuri în controalele Fiscului:
„Sunt 232 de firme care au primit măsura suspendării dintr-un milion de contribuabili, deci 232 în toată ţara. Dacă, din cei 232, 150 probabil că meritau, la ceilalţi vreau să nu existe abuzuri“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările