Constantin: Refacerea infrastructurii de irigaţii costă 1,4 miliarde de euro. Partea principală va fi reabilitată cu fonduri europene, cea secundară prin PNDR

Constantin: Refacerea infrastructurii de irigaţii costă 1,4 miliarde de euro. Partea principală va fi reabilitată cu fonduri europene, cea secundară prin PNDR

Sistemul de irigaţii a fost lăsat în paragină după 1989, iar refacerea acestuia a devenit necesară în contextul secetei care s-a instituit în acest an

Pentru refacerea infrastructurii de irigaţii este nevoie de peste 1,4 miliarde de euro, parea secundară urmând a fi realizată prin PNDR, iar pentru cea principală există un proiect depus la Comisia Europeană, pentru care se aşteaptă răspuns, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

El a spus, marţi, într-o conferinţă de presă la Suceava, că este pentru prima dată după 25 de ani când România are o strategie pentru refacerea sistemului de irigaţii şi când o sumă atât de mare este pusă la dispoziţia fermierilor pentru a reabilita infrastructura secundară de irigaţii.
 
În anul 2012, la momentul la care a preluat conducerea Ministerului Agriculturii, erau contracte de 25 de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii secundare de irigaţii şi că a suplimentat fondurile, astfel că la sfârşitul anului 2012 - începutul anului 2013 s-a ajuns la contracte semnate şi care sunt în implementare în valoare de 128 de milioane de euro. Acestea acoperă 350.000-400.000 de hectare şi sunt realizate în proporţie de 70%.
 
Ministrul a precizat că Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) este constituit în jurul refacerii infrastructurii secundare de irigaţii şi a menţionat că, pentru aceasta, este nevoie de 430 de milioane de euro.
 
El a spus că din luna iulie sunt disponibile 218 milioane de euro pentru fermieri constituiţi în asociaţii de udători.
Totodată, Constantin a precizat că, indiferent cine vine la conducere, infrastructura secundară de irigaţii va fi realizată.
 
El a adăugat că, în ceea ce priveşte infrastructura principală, costurile se ridică la circa un miliard de euro şi că a fost depus, de anul trecut, un proiect pentru programul de investiţii al Comisiei Europene, urmând ca răspunsul să fie primit în septembrie sau octombrie.
 
Constantin a spus că, dacă răspunsul CE va fi negativ, va fi nevoie pentru finanţarea refacerii infrastructurii principale de irigaţii de un acord politic, pentru a se angaja anual bani, în paralel cu dezvoltarea infrastructurii secundare.
 
El a estimat că este nevoie de minim 150 de milioane de euro anual, astfel ca în decurs de şapte ani infrastructura principală de irigaţii să fie refăcută.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările