Constantin Niţă va „coordona“ politicile economice ale Departamentelor pentru Energie şi IMM-uri. Anul trecut, el a dorit separarea activităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, va asigura coordonarea politicilor economice ale Departamentului pentru Energie şi ale Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, la conducerea cărora se află miniştrii delegaţi Răzvan Nicolescu, respectiv Florin Jianu, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate azi de Guvern.

Guvernul a aprobat o ordonanţa de urgenţă privind adoptarea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale, potrivit unor surse oficiale citate de către agenţia Mediafax.

„Actul normativ stabileşte şi că ministrul Economiei va coordona activitatea Departamentului pentru Energie şi a Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism“, au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, ordonanţa mai aduce o serie de modificări în structura şi denumirea unor agenţii de stat.

Ministrul Niţă va coordona strict politicile economice ale celor două departamente, nu întreaga activitate. Astfel, potrivit acestor surse, textul ordonanţei prevede, în forma finală, că „ministrul Economiei asigură, în condiţiile legii, coordonarea politicilor economice ale Departamentului pentru Energie şi ale Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism“.

Aceleaşi surse au arătat că textul iniţial, intrat în şedinţa de guvern, stabilea doar că ministrul Economiei „coordonează“ cele două departamente, fiind însă modificat prin completare cu „politicile economice“ ale departamentelor.

În noul Guvern, Constantin Niţă, fost ministru delegat pentru Energie, a preluat Ministerul Economiei. Anterior, el a fost ministru delegat pentru Energie. Anul trecut, Departamentul pentru Energie s-a separat juridic de Ministerul Economiei, care era condus de către liberali, întâi Varujan Vosganian, apoi Andrei Gerea.

Departamentul pentru Energie are în subordinea sa „perlele coroanei“ deţinute de stat, respectiv companii precum Hidroelectrica, Romgaz, Electrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Oil Terminal, Conpet sau cotele deţinute de către stat la Petrom ori distribuţiile privatizate de gaze. În urma transferului, Ministerul Economiei a rămas atunci doar cu societăţi industriale, marea majoritate având probleme economice: Oltchim, CupruMin, Remin, Plafar sau Romarm, la care se adaugă o serie de institute de cercetare, cu vast patrimoniu imobiliar.

Mai puteţi citi:

Ponta: Fără legea privind certificatele verzi, creşte cu 50% impactul în factură a componentei de energie regenerabilă

Dacă legea privind energia regenerabilă nu va fi promulgată până la 1 aprilie, cota de certificate verzi va fi de 15%, în loc de 11%, ceea ce va duce la o creştere cu 50% a impactului în factură a componentei privind energia regenerabilă, a declarat premierul Victor Ponta la Palatul Victoria.

Enel a înregistrat în România un profit operaţional de 289 milioane de euro, în creştere cu 25% datorită creşterii preţurilor la energie

Grupul italian Enel, distribuitor şi furnizor de energie electrică în Banat, Dobrogea şi Muntenia, inclusiv în zona Capitalei, a înregistrat anul trecut un profit operaţional de 289 milioane euro în România, în urcare cu 25%, datorită veniturilor mai mari generate de creşterea preţurilor la energie.

Ponta: Trecem peste preşedinte şi emitem altă ordonanţă pe certificate verzi dacă Băsescu nu promulgă

Guvernul va emite o nouă ordonanţă privind reducerea cotei de certificate verzi dacă preşedintele Traian Băsescu refuză în continuare să promulge Legea de aprobare a unei ordonanţe similare aflată demult în Parlament, a anunţat premierul Victor Ponta.

Gheorghe Dobra, şeful Alro: „Pierdem 15.000 dolari pe oră din cauza ecotaxelor. Este o problemă de luni cât mai rezistăm“

Producătorul de aluminiu Alro Slatina pierde 15.000 dolari pe oră şi va mai rezista pe piaţă doar câteva luni, dacă autorităţile nu vor reduce sprijinul pentru energia regenerabilă, a declarat azi Gheorghe Dobra, directorul general al companiei.

Proteste la Curtea Constituţională: Sindicatele din industrie ies în stradă împotriva energiei regenerabile şi a liberalizării preţurilor la gaze

Sindicatele din industrie protestează miercuri la Curtea Constituţională şi joi în în faţa Guvernului, pentru a cere soluţionarea urgenţă a ordonanţei de urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi a liberalizării rapide a preţului la gaze naturale.

Costurile cu energia încep să frâneze creşterea industriei

Industria rămâne motorul economiei şi în acest început de an, dar costurile tot mai mari cu energia electrică şi gazele încep să frâneze progresul, în timp ce problemele din Ucraina ar putea afecta sectorul dacă situaţia se va precipita şi va deveni şi mai tensionată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite