Constantin: Avem nevoie de un nou acord cu FMI, pentru a ne împrumuta ieftin pe piaţă. În 2016 presiunea pe buget va fi imensă

Constantin: Avem nevoie de un nou acord cu FMI, pentru a ne împrumuta ieftin pe piaţă. În 2016 presiunea pe buget va fi imensă

România ar putea ajunge din nou la mâna FMI din cauza cheltuielilor mari pe care statul le-a angajat anul viitor cu reducerile de taxe şi creşterea beneficiilor sociale

România nu are nevoie de bani de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar are nevoie de un acord pentru a se putea finanţa ieftin în 2016, un an în care vor exista importante presiuni bugetare date de Codul Fiscal şi plata sumelor câştigate în instanţă de către bugetari, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, într-o conferinţă pe teme de fiscalitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu sunt un avocat al negocierilor sau al acordurilor cu Fondul Monetar Internaţional, dar avem nevoie, într-un an electoral, de indicatori şi de o imagine foarte bună în exterior pentru împrumuturile pe care va trebui să le facem pentru prelungirea datoriei vechi pe care o are România, nu către FMI, ci datoria publică a României. Deci, ca să ne împrumutăm ieftin, va trebui să avem un acord, nu de împrumut, dar un acord cu FMI care să ne dea această abilitate“, a declarat Constantin.
 
El a menţionat faptul că încheierea unui acord cu instituţia financiară internaţională a fost discutată în coaliţia de guvernare. 

De altfel, aceasta a fost justificarea ministrului şi pentru amânarea pentru 2017 a aplicării unor măsuri din Codul Fiscal.
 
„Eu cred că această soluţie de compromis este una bună din toate punctele de vedere. Nu s-a schimbat nimic în Codul Fiscal. Sunt aceleaşi măsuri, doar că o parte din ele nu mai intră în vigoare de la ianuarie 2016, ci de la 1 ianuarie 2017. A fost o chestiune de siguranţă pe care a vrut să o ia coaliţia de guvernare, să ne asigurăm că nu vom probleme în anul 2016, care este extrem de sensibil din toate punctele de vedere. România se pregăteşte, dincolo de anul electoral, de un an în care presiunea pe buget va fi imensă“, a spus Constantin.
 
Ministrul Agriculturii a menţionat, în acest sens, presiunea pe buget pusă de dublarea alocaţiilor pentru copii, care are un impact de 800 de milioane de lei pe jumătate de an din 2015, ceea ce înseamnă dublu pe 2016; reducerea TVA cu patru puncte procentuale, dar şi ultimele tranşe pe care statul le are de plătit către cei din aparatul public care au dat în judecată Guvernul din cauza măsurilor din 2010.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările