Constantin, despre proiectul care obligă retailerii să aibă 51% produse româneşti: Trebuie să vedem dacă măsura respectă statutul de economie de piaţă funcţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Constantin vrea ca Guvernul să investească un miliard de euro în sistemul de irigaţii şi să ofere facilităţi fiscale fermierilor  FOTO Eduard Enea
Daniel Constantin vrea ca Guvernul să investească un miliard de euro în sistemul de irigaţii şi să ofere facilităţi fiscale fermierilor  FOTO Eduard Enea

Proiectul care introduce obligativitatea pentru comercianţi ca cel puţin 51% din produse să fie româneşti are un scop absolut nobil, dar trebuie să vedem dacă acest lucru corespunde conceptului de economie de piaţă funcţională, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Proiectul a fost aprobat de Senat şi se află acum la dezbateri în Camera Deputaţilor. 

”Trebuie să vedem dacă acest lucru corespunde conceptului de economie de piaţă funcţională, pe care ne-am zbătut foarte mult să îl avem”, a declarat Constantin, în cadrul unei conferinţe despre retail.

”Până atunci, însă, trebuie să facem mai multe pentru a vedea mai multe produse româneşti la raft”, a completat el. Ministrul a enumerat trei astfel de măsuri.

Prima ar fi creşterea productivităţii în agricultură, Constantin afirmând că productivitatea nu a ajuns încă la potenţialul maxim. El a dat ca exemplu sistemul de irigaţii, unde Guvernul ar dori investiţii de un miliard de euro de la buget pe cinci ani. Integrarea producţiei este a doua măsură de stimulare vizată de oficialităţi. ”Noi încă suntem exportatori de materii prime, singurul produs pe care îl exportăm integrat este tutunul”, a arătat Daniel Constantin.

A treia este asocierea şi organizarea mai bună a fermierilor. ”Vrem să trecem o lege care să stimuleze organizarea de cooperative”, a spus el. Iar pentru a convinge fermierii să se asocieze, Constantin propune o serie de facilităţi fiscale: scutirea impozitului pe norma de venit pentru cei 800.000 de fermieri români care lucrează pe cont propriu, reducerea impozitului pe profit cu 20% pe cinci ani, plus scutirea de impozit pe bunurile cu care fermierii intră în cooperativă (teren, animale, utilaje etc). De asemenea, pentru a evita problemele avute în comunism, fermierii vor rămâne în continuare proprietari pe bunurile lor şi pe producţia realizată, dar vor fi obligaţi prin lege să vândă cel puţin 50% din recoltă prin cooperativă.

În fine, Constantin a mai afirmat că Eexistenţa marilor magazine nu trebuie să elimine micile magazine de cartier, care devin mai specializate.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite