Consiliul UE: Lupta anticorupţie este foarte importantă pentru dezvoltarea socio-economică a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plic cu bani

În recomandarea trimisă României în care cere imperios să se ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, Consiliul UE arată că lupta anticorupţie este relevantă pentru dezvoltarea socio-economică a României.

„În cadrul mecanismului de cooperare şi verificare, Comisia continuă să monitorizeze reforma judiciară şi lupta împotriva corupţiei în România. Prin urmare, aceste zone nu sunt acoperite în recomandările specifice fiecărei ţări pentru România, dar sunt relevante pentru dezvoltarea unui a mediu socio-economic pozitiv în ţară”, se arată în recomandarea trimisă României.

Consiliul Uniunii Europene a cerut României, pentru a treia oară în ultimele 12 luni, să corecteze abaterile bugetare semnificative, date de creşterea cheltuielilor publice. România trebuie să ia, până în octombrie, măsuri pentru reducerea deficitului până la mai puţin de 3% din PIB.

Consiliul UE a adoptat vineri o decizie prin care a stabilit că România nu a reuşit  să ia măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă. Recomandarea trimisă României în cadrul „procedurii de abatere semnificativă” este cea de-a treia începând cu luna iunie 2017.

„România a fost supusă unei proceduri de abatere semnificativă din iunie 2017, după o deteriorare a soldului său structural în 2016 şi o deteriorare ulterioară în 2017. În decembrie 2017, Consiliul a stabilit că România nu a luat măsuri eficiente”, a informat Consiliul UE. 

Oficialii europeni au cerut României să ia măsuri urgente pentru a se asigura că majorarea nominală a cheltuielilor publice nete primare nu depăşeşte 3,3% din PIB în 2018, reprezentând o ajustare structurală anuală de cel puţin 0,8% din PIB.

Consiliulul UE arată că soldul structural al României s-a deteriorat la -3,3% din PIB, iar cheltuielile publice nete primare au fost cu mult peste nivelul de referinţă stabilit de Consiliu. „Ambii indicatori confirmă o abatere bugetară semnificativă. Iar nerespectarea recomandărilor anterioare - cu riscul depăşirii valorii de referinţă de 3% din PIB a UE pentru deficitele publice - necesită măsuri urgente”, se arată în informarea Consiliului.

Această a treia recomandare trebuie aplicată prin măsuri care trebuie întreprinse atât în 2018, cât şi în 2019.

Ea recomandă României să ia măsuri pentru a se asigura că creşterea nominală a cheltuielilor publice nete primare nu va depăşi 3,3% în 2018 şi 5,1% în 2019, reprezentând o ajustare structurală anuală de 0,8% din PIB în ambii ani.

„Eventualele câştiguri neaşteptate ar trebui utilizate pentru reducerea deficitului, iar măsurile de consolidare bugetară ar trebui să asigure o îmbunătăţire durabilă. Consiliul a stabilit un termen limită pentru 15 octombrie 2018 pentru ca România să raporteze cu privire la măsurile întreprinse”, se arată în documentul Consiliului UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite