Consiliul Investitorilor Străini: Ne temem că în 2015 statul va lua cu două mâini ce a dat cu o mână prin reducerea CAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii nu vor disponibiliza mai multe resurse imediat, întrucât doar trei luni de reducere a CAS nu este o măsură convingătoare, iar mediul privat se teme că în 2015 "statul va lua cu două mâini ceea ce a dat cu o mână", şi va creşte fiscalitatea, a declarat Mihai Bogza, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS).

„Până în 2013, în clasamentul internaţional privind ficalitatea în Uniunea Europeană, România era peste medie, deci fiscalitatea era mai mure decât media în Uniunea Europeană şi nu cred că serviciile pe care statul le punea la dispoziţia celor care plăteau taxele erau mai bune. În 2014, înainte de scăderea CAS, a avut loc creşterea taxelor, mai multe majorări, precum taxa pe stâlp, majorarea accizei. Reducerea CAS vine ca un efect marginal, doar 3 luni din acest an. Nu se poate vorbi de o disponibilizare a resurselor din sectorul privat în condiţiile în care statul a atras mai întâi resurse de la mediul privat, utilizate pentru sectorul public mai puţin performant“, a spus şeful Consiliului Investitorilor Străini (CIS), la un eveniment pe teme economice, potrivit Mediafax.

El a arătat că pentru a fi decise investiţii şi noi angajări în companiile private, măsura de reducere a CAS trebuie să fie menţinută mai mult timp, iar celelalte taxe să rămână neschimbate.

„Trebuie să vedem un an în care această reducere se manifestă integral, în 2015, şi dacă nu va fi însoţită de alte măsuri fiscale, care să crească presiunea pe mediul privat. Ne temeam că la anu ni se va lua cu două mâini ce ne-a fost dat în aste trei luni. Ne este în continuare teamă, pentru că nu am înţeles de ce după un an în care totul părea că este bine, respectiv creştere economică, grad ridicat de aborbţie a fondurilor europene, statul a crescut fiscalitatea. Ne temem că nici în 2015, în condiţiile în care există presiuni pe buget, ca urmare a scăderii CAS, nu se va face altceva decât să se crească fiscalitatea“, a explicat Bogza.

El avertizează că în condiţiile în care scăderea încasărilor la buget are toate şansele să fie acoperită de către autorităţi, nu prin reducerea cheltuielilor, ci prin creşterea fiscalităţii.

Pe de altă parte, Bogza a precizat că pe fondul majorării fiscalităţii în prima parte a anului, companiile private şi-au ajustat planurile de investiţii, astfel că există riscul ca şi trimestrul al treilea să continue recesiunea tehnică.

În ceea ce priveşte evoluţia investiţiilor străine directe, reprezentantul CIS apreciază că deşi scăderea de 13% din primele şapte luni n-ar fi un capăt de ţară, îngrijorări ridică stabilizarea în ultimii trei ani a fluxului de capital străin atras de România, la circa 2 miliarde de euro.


Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite