Consiliul Fiscal: Guvernul trebuie să precizeze destinaţia exactă a fondului de rezervă bugetară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliului Fiscal a transmis, joi, că Guvernul ar trebui să precizeze clar suma destinată plăţii arieratelor bugetare, distribuită din majorarea substanţială a fondului de rezervă bugetară în proiectul de rectificare pe anul 2010.

Proiectul de rectificare prevede majorarea fondului de rezervă bugetară cu 1,6 miliarde de lei, pentru plata arieratelor bugetare. Suma este una considerabilă, iar Consiliul Fiscal arată că ar trebui precizat cuantumul exact pentru plata datoriilor.

Consiliul a mai transmis că Guvernul ar trebui să explice motivul pentru care sumele respective nu au fost allocate direct ordonatorilor de credite la nivelul cărora se înregistrează plăţi restante şi care au responsabilitatea plăţii acestora.

"Consiliul fiscal recomandă detalierea alocărilor suplimentare destinate Fondului de rezervă bugetară în documentele care însoţesc proiectul de rectificare, precizând suma care urmează a fi utilizată pentru plata arieratelor (eventual o defalcare pe ordonatori)", se arată în opinia instituţiei.

În plus, Consiliul precizează că ar fi binevenită stabilirea de criterii clare pe baza cărora va fi repartizat acest fond pentru evitarea alocărilor discreţionare, precum şi publicarea periodică a soldului Fondului de rezervă bugetară şi a destinaţiei banilor.

În opinia Consiliului fiscal, mecanismul de stingere „în lanţ" a arieratelor bugetare - aproximativ 250 de milioane de lei care vor fi transferaţi din bugetul de stat către bugetele locale şi, mai departe, către anumite companii de stat sau anumite unităţi publice - nu se adresează de fapt cauzelor structurale care au determinat acumularea de arierate.

"Instituţia înţelege constrângerile pe termen scurt care au determinat adoptarea acestui mecanism pentru eliminarea blocajelor financiare, însă astfel de măsuri trebuie însoţite de întărirea disciplinei financiare, pentru prevenirea acumulării în viitor de alte plăţi restante", mai transmite Consiliul.

Instituţia arată că mecanisme similare au mai fost aplicate şi în anii precedenţi, fără ca acest lucru să conducă la eliminarea cauzelor structurale ce generează apariţia de arierate.

Alocări discreţionare

Majorarea propusă de Guvern, de 1,6 miliarde de lei (aproape 400 de milioane euro), reprezintă cea mai mare sumă alocată vreodată la o rectificare către Fondul de rezervă bugetară.

Introducerea posibilităţii ca arieratele să fie plătite de la Fondul de rezervă arată că achitarea facturilor restante nu va mai fi aprobată de către ordonatorii principali de credite, centrali sau locali, ci direct de primul ministru, respectiv Emil Boc.

Potrivit legislaţiei, Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

Alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru bugetele locale se face prin majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat sau a transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale pentru investiţii finanţate parţial din împrumuturi externe, dupa caz.

Un studiu prezentat în luna iunie de către Institutul pentru Politici Publice arată că peste 70% dintre primarii care au obţinut în 2009 bani din Fondul de rezervă al Guvernului aparţin PDL, în condiţiile în care cu un an înainte, în 2008, edilii democrat-liberali au primit de la Executiv fonduri reprezentând doar 6% din total, cei mai mulţi bani fiind atribuţi atunci primăriilor PNL.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite