Complexul Energetic Oltenia acuză ANRE: România importă electricitate din Ungaria, dar este tot energie românească plimbată prin acte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Energetic Oltenia se confruntă cu mari probleme din cauza afluxului de energie regenerabilă, subvenţionată de către toţi consumatorii prin facturi
Complexul Energetic Oltenia se confruntă cu mari probleme din cauza afluxului de energie regenerabilă, subvenţionată de către toţi consumatorii prin facturi

Complexul Energetic Oltenia, al doilea mare producător de electricitate din România, acuză Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de „mistificarea“ realităţii, compania afirmând că o cantitate de 1,5 TWh de energie importată din Ungaria este, de fapt, produsă din surse regenerabile în ţara noastră şi plimbată prin acte.

ANRE anunţa în data de 16 iunie că exporturile de energie din România au crescut după cuplarea pieţei cu cele din Ungaria, Cehia şi Slovacia, dar acest lucru nu s-a întâmplat pe graniţa cu Ungaria, ci pe cele cu Serbia, Bulgaria şi Ucraina.

Conform Complexului Energetic Oltenia, cantitatea de energie exportată în Ungaria de la începutul anului până la finele lunii iunie a fost de 25.044 MWh, importând în schimb 1,53 TWh în aceeaşi perioadă.

„Acest fapt se datorează în totalitate unor elemente de legislaţie secundară şi reglementări ANRE-DEN (Dispeceratul Energetic Naţional din cadrul Transelectrica – n.r.) care blochează producătorii români, ajungându-se ca, în situaţii de gol de sarcină, la un consum naţional de 4.700 – 4.900 MW, să se importe din Ungaria între 500-1.000 MW, deşi preţul în România nu este mai mare decât în Ungaria“, se arată în comunicatul remis de către producătorul de energie pe bază de lignit. 

„Este adevarat că, la nivelul tuturor pieţelor, exportul de energie a crescut pe sold cu 0,6 TWh, aşa cum susţine ANRE. Acest lucru se datorează însă tranzacţiilor de energie de pe celelate graniţe (Serbia , Bulgaria, Ucraina) şi de pe celelalte burse (PCCB-LE) care ar fi existat oricum. 

Cuplarea PZU pe această bursă care reprezintă aproape 40% din piaţă a fost, însă, dezastruoasă pentru producătorii români. Dacă ANRE şi-ar fi făcut datoria de reglementator, cantitatea de energie exportată ar fi fost de zeci de ori mai mare“, mai acuză compania.

Aceasta mai arată că „majoritatea energiei care se exportă este energie regenerabilă pentru că exporturile cresc brusc atunci când energia regenerabilă intră în sistem şi scad instantaneu când această energie dispare“.

CE Oltenia spune că „energia pe care consumatorul român o subvenţionează prin certificatele verzi cu costuri între 60 şi 170 euro/MWh, ajunge în Ungaria la preţuri derizorii de 10-20 euro/MWh, fiind apoi reimportată în Piaţa Zilei Următoare la preţuri duble, pe anumite intervale orare“. 

„CE Oltenia semnalează de luni de zile acest fenomen, pentru că de fapt nu este vorba despre «companii ungureşti», ci despre companii private cu sedii în România şi Ungaria care îşi revând energia, uneori prin intermediari, exportand-o ieftin cu câştig pentru firma exportatoare datorită subvenţiei şi, apoi, reimportand-o din Ungaria la preţ dublu şi oferind-o spre consum în România, uzând de PZU.

Credem că această energie nici nu este tranzactionată în fapt, circulând doar actele de compensare, la fel cum s-a mai întâmplat în trecut cu alte contracte de export (Rudnap Group)“, acuză societatea în comunicatul semnat de directoratul companiei.

Complexul Energetic Oltenia solicită investigarea aceastei situaţii, despre care afirmă că este creată în mod deliberat de ANRE, şi care conduce la pierderi de sute de milioane de euro pentru statul român, dar şi închideri de companii şi pierderi de locuri de muncă. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite