Mare veselie astăzi pe Facebook şi nu numai la auzul veştii că Guvernul Cioloş nu a mai prevăzut bani pentru construcţia de biserici în 2016. E o veste bună şi pentru mine, însă nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Acest proiect de buget mai are de trecut nişte hopuri, cel mai important fiind votul din Parlament.

Sunt convins că Biserica Ortodoxă Română aka BOR va face tot ce îi stă în putinţă pentru a convinge parlamentarii să amendeze bugetul şi să bage acolo nişte bănuţi şi pentru catedralele neamului nostru. În plus, hai să zicem că guvernul nu va da bani pentru biserici în 2016. Totuşi, e an electoral şi nu-i va opri nimic pe cei care conduc autorităţile locale să se pună bine cu cel mai mare constructor al României pentru un eventual suport la alegerile locale şi generale.

Sper ca aceste discuţii legate de bugetul pentru 2016, care au debutat astăzi, să se întindă şi pe parcursul următoarelor zile. E important să îl dezbatem, să cerem mai mulţi bani la educaţie şi să întrebăm, de exemplu, de ce e nevoie de mai multe credite bugetare la SRI, SIE, MAI, Administraţia Prezidenţială, Senat şi Camera Deputaţilor, în timp ce tăiem de la tineret, mediu şi transporturi. Vreau să cred că Cioloş n-are ca obiectiv consolidarea statului poliţienesc.

Nu ştiu cât de inteligent este să dai mai mulţi bani la SRI, SIE şi MAI, care sunt instituţii de forţă, şi să renunţi la majorarea salariului minim, adică la ajutorarea celor care se zbat la limita subzistenţei. Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, a declarat că nu putem să facem această majorare peste noapte, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României.

Adică trebuie să păstrăm salariul minim la 1.050 de lei (vreo 750 net) doar ca să fim atractivi pentru investitorii străini, care vin în România să facă profit? Eu nu pot să înţeleg gândirea asta neoliberală, având în vedere că aproape 1,5 milioane de români câştigă lunar salariul minim pe economie.

Săraci, dar competitivi. Nu între noi, ci pentru investitorii străini.