Compensarea şi plafonarea preţurilor energiei, o „lege bună făcută prost”. PNL şi PSD spun că o vor modifica. Popescu cere ANPC să verifice furnizorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contor energie electrica curent electricitate factura FOTO Shutterstock

Compensarea facturilor şi plafonarea preţurilor energiei, pare a fi o iniţiativă bună concepută prost conform declaraţiilor făcute miercuri seară de liderul PSD Marcel Ciolacu în timp ce ministrul Energiei Virgil Popescu spune că legea a fost concepută cu aportul PSD.

”Actul legislativ cu compensarea a fost votat şi de către mine şi de către membri PSD. Constaţi că nu poate fi aplicat. Intenţia a fost bună, ce facem acum...pacientul e mort. Atunci găsim cât mai rapid – asta înseamnă eficienţa unui Guvern - cât mai rapid să luăm nişte măsuri şi nişte modificări legislative”, a declarat, miercuri seară, la România TV, Marcel Ciolacu.  

Acesta a declarat că poate să facă Guvernul modificări, prin OUG.  

”Nu e nicio problemă, e calea mai rapidă, trebuie să se întrunească Parlamentul, facem sesiune extraordinară şi le trecem prin Parlament (...) Sunt genul de om mai aplicat şi cred că România în acest moment are nevoie nu de dispute politice sau de comunicate de presă”, a mai declarat Ciolacu.  

PNL a transmis, miercuri seară, printr-u comunicat de presă, că a avut printre priorităţi măsurile de protejare a populaţiei în faţa valului de scumpiri a facturilor la energie.  

”Vom vedea daca există propuneri din partea celorlalte partide din coaliţie şi vor fi luate în considerare atunci când îmbunătăţesc cadrul legislativ actual”, au transmis liberalii. 

La rândul său, ministrul Energiei, Virgil POpescu, a afirmat că legea a fost adoptată şi cu voturile PSD, aproape în unanimitate.  

Popescu cere ANPC să verifice furnizorii

Pe de altă parte, Virgil Popescu a anunţat că va solicita joi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să demareze un control în ceea ce priveşte aplicarea legii privind compensarea facturilor şi plafonarea preţurilor.

"Mâine o să solicit ANPC să demareze - au trecut deja două luni de zile de la aplicarea acestei legi - să demareze un control tematic, să vedem cine şi cum a aplicat această lege, să vedem dacă au aplicat plafonări, compensări, pentru că nu putem lăsa furnizorii să facă de capul lor aplicarea sau neaplicarea aceste legi. La nivelul ministerului, pe zona de IMM-uri, acolo unde noi acordăm la rândul nostru ajutorul de stat către firme furnizorilor, practic acele compensări către IMM-uri, le dăm noi de la Ministerul Energiei furnizorilor, le despăgubim furnizorilor, nu au depus prea mulţi furnizori cereri de a solicita plată de la bugetul de stat. Mai aşteptăm să treacă şi 15 ianuarie, poate că au fost sărbători...", a declarat, miercuri, ministrul Energiei, la Digi 24.

El a precizat că a solicitat colegilor din minister să facă o evaluare exactă la asociaţiile de furnizori cu facturile compensate emise către persoane fizice şi IMM-uri pentru a vedea cum a fost implementată această lege.

"Am solicitat şi colegilor din minister să facă o evaluare exactă la asociaţiile de furnizori, câte facturi au emis către persoane fizice cu compensate, către IMM-uri, către spitale, către grădiniţe şi şcoli, să avem o evaluare în cursul acestei luni, exact aşa cum a fost implementată această lege, să vedem dacă sunt sincope în această implementare, dacă poate fi îmbunătăţită şi evident să luăm decizii mai departe", a spus şeful de la Energie.

Ministrul a precizat că oamenii trebuie să ştie că dacă au preţul mai jos decât plafonul atunci nu li se poate aplica decât compensarea, dacă se încadrează în limita de consum, iar dacă se încadrează în limita de consum trebuie să aibă şi compensarea în factură, iar dacă nu li s-a aplicat compensarea se pot adresa ANPC şi ANRE.

Întrebat de moderator cu cât i-a crescut factura faţă de toamna anului trecut, Popescu a răspuns: "Să ştiţi că nu mi-a crescut factura şi mai multor colegi nu le-a crescut factura, pentru că am avut un contract cu preţ fix încheiat în urmă cu un an şi sunt încă în perioada de derulare a acestui contract şi foarte mulţi dintre furnizorii mari ne-au spus că au contracte care expiră cam după perioada de 31 martie".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite