Companiile mari aşteaptă stimulentele guvernamentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorii executivi ai celor mai mari 150 de companii autohtone consideră că stimulentele guvernamentale sunt cel mai important catalizator care poate relansa economia, potrivit unei analize a Deloitte România.

Astfel, 34% dintre managerii chestionaţi - faţă de 21% în 2009 - au subliniat nevoia de noi măsuri guvernamentale de sprijin. „Apelul către stat este evident şi pe palierul fiscal, măsurile în acest domeniu reprezentând principalul stimulent economic în opinia a 15% din participanţi", a transmis Deloitte.

În privinţa măsurilor fiscale cu cel mai mare impact negativ asupra afacerilor în 2010, companiile pun pe primul loc comunicarea deficitară cu autorităţile fiscale şi lipsa de predictibilitate în abordare. Acestea sporesc neîncrederea în sistemul fiscal şi pot influenţa negativ afacerea pentru 31% din respondenţi.

„Companiile au remarcat că abordarea inspectorilor rămâne de multe ori restrictivă şi abuzivă", se arată în analiză. Verificările concentrate pe aspectele formale în detrimentul substanţei economice prelungesc perioadele de control, îngreunând activitatea societăţilor.

Mediul de afaceri continuă să acuze lipsa stabilităţii sistemului fiscal. Pentru 27% din respondenţi, lipsa unei strategii fiscale pe termen mediu şi lung ameninţă operarea cu succes a afacerilor.

„Deciziile anunţate recent de statul român, la recomandarea FMI şi a Comisiei Europene, de a implementa măsuri economice dure nu sunt populare pe plan social, dar sunt esenţiale pentru relansarea economiei", a declarat preşedintele Deloitte România, George Mucibabici.

Acesta este de părere că reducerea costurilor de protecţie socială va ajuta statul să îşi concentreze eforturile şi resursele în singurul domeniu care poate scoate România din criză: economia reală.

Cu toate acestea, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat că Guvernul nu dispune de fonduri pentru sprijinirea activităţii din sistemul privat.

„Ceea ce mă întrebaţi este dacă avem resurse directe pentru a le oferi mediului de afaceri. Ceea ce vă răspund este că nu avem nimic, dincolo de granturile europene", a precizat Vlădescu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite