Companiile din industria de apărare vor putea utiliza pentru investiţii 60% din sumele provenite din vânzarea activelor

Companiile din industria de apărare vor putea utiliza pentru investiţii 60% din sumele provenite din vânzarea activelor

Companiile din industria de apărare au mai beneficiat de o ştergere de datorii în 2014 şi de amânarea altora până în 2020

Companile de stat din industria de apărare vor putea utiliza, pentru investiţii în retehnologizare, 60% din fondurile obţinute în urma vânzării de active, în condiţiile în care, în prezent, sumele astfel obţinute sunt folosite pentru stingerea datoriilor, arată un proiect de Ordonanţă de Urgenţă propus de Ministerul Economiei.

Proiectul reprezintă o nouă măsură de sprijin pentru industria de apărare, după ce, la finalul lunii iulie, Ministerul Economiei a propus ca datoriile către buget ale companiilor din industria de apărare aflate în subordinea sa, în valoare de 415,8 milioane lei, să fie amânate la plată până în 2020, când estimează că aceste societăţi se vor redresa.
 
„Demersul legislativ are ca scop dinamizarea programelor de investiţii la operatorii economici prin utilizarea a 60% din sumele obţinute din vânzarea activelor pentru retehnologizarea capacităţilor de producţie pentru apărare. Măsura de aplicare priveşte operatorii economici care dispun de un plan de restructurare sau reorganizare aprobat în condiţiile legii“, se arată în nota de fndamentare a proiectului de act normativ. 
 

Companii neperformante, tehnică depăşită

 
Măsura este propusă în condiţiile în care industria de apărare include în special companii de stat neperformante şi dotate cu tehnologie depăşită, iar reprezentanţii Ministerului Economiei susţin că statul, în calitate de proprietar, nu are bani pentru investiţii. 
 
„Utilizarea ca ordine de prioritate a sumelor obţinute din vânzarea activelor pentru efectuarea de investiţii este motivată de insuficienţa fondurilor care se alocă cu această destinaţie pentru industria naţională de apărare. Menţionăm că actualele dotări ale capacităţilor de producţie pentru apărare sunt uzate fizic şi moral“, se arată în documentul menţionat. 
 
Cu toate acestea, reprezentanţii statuluui insistă că România poate păstra actuala industrie de apărare. „Pe aceste capacităţi se pot realiza produse şi servicii competitive, la standarde de calitate, numai dacă sunt retehnologizate/ modernizate. Obiectivul privind menţinerea de către statul român a unor capacităţi adecvate de producţie militară care să permită un grad ridicat de autonomie privind înzestrarea Forţelor Sistemului Naţional de Apărare a fost stabilit prin Strategia Industriei Naţionale de Securitate, avizată de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi aprobată prin HG nr.1157/2013“, precizează proiectul. 
 

Anexarea Crimeei

 
Statul a mai luat măsuri de sprijinire a industriei de apărare după ce Rusia a anexat Crimeea, decizie considerată ca fiind un factor de deteriorare a climatului regional de securitate.
 
Măsurile au avut, însă, efecte slabe, companiile de stat din sector continuând să fie minate de pierderi, datorii şi eficienţă redusă. În plus, tehnologia acestor companii este considerată mult depăşită de specialiştii din sector. 
 
În 2014, Guvernul a şters datorii de 1,1 miliarde lei ale companiilor din industria de apărare, însă cu toate acestea o parte din aceste firme „au înregistrat alte obligaţii neachitate la scadenţă de natura celor anulate“, a precizat Ministerul Economiei, într-un proiect publicat în luna iulie.
 
Firmele care au datorii sunt: Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Automecania Moreni, Metrom, Uzina Mecanică Bucureşti, FP Făgăraş, Uzina Mecanică Sadu, Pirochim Victoria, Tohan SA, Carfil SA, Uzina Mecanică Cugir, UM Mija, Dragomireşti SA, Electromecanica Ploieşti şi Arsenal Reşiţa.
 
Ministerul Economiei precizează că aceste societăţi nu au beneficiat de investiţii pentru retehnologizare, nici de contracte şi comenzi din partea Ministerului Apărării şi nici de fonduri de la buget pentru menţinerea capacităţilor de producţie pentru apărare.
 
Începând cu anul 2017, bugetul Ministerului Apărării ar trebui să crească la 2% din produsul intern brut (PIB), majorarea vizând în special înzestrarea armatei române cu tehnică modernă de luptă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările