Companiile imobiliare din sectorul comercial estimează o creştere a veniturilor în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
birouri goale

Reprezentanţii companiilor din sectorul imobiliar comercial (spaţii comerciale, centre de afaceri şi birouri, spaţii logistice) estimează, în proporţie de 80%, o creştere a veniturilor în acest an comparativ cu 2021, iar 73% se aşteaptă la intensificarea tranzacţiilor în domeniu în următoarele 12 luni, arată un studiu Deloitte.

Conform studiului, percepţia privind evoluţia veniturilor diferă în funcţie de tipul de proprietate. 

Astfel, companiile care deţin clădiri utilizate în economia digitală (centre de date, turnuri de comunicaţii sau spaţii industriale) estimează o creştere mai accelerată a veniturilor în acest an, comparativ cu cele din alte domenii. 

Însă şi respondenţii care deţin clădiri de birouri, spaţii comerciale sau activează în sectorul ospitalităţii sunt în oarecare măsură optimişti cu privire la perspectivele pe termen scurt. 

În aceste condiţii, multe companii se concentrează pe reamenajarea proprietăţilor pentru a le putea folosi alternativ, în mai multe domenii, maximizându-le astfel valoarea. Cu toate acestea, doar un sfert dintre ele îşi majorează substanţial investiţiile în tehnologie pentru a-şi consolida portofoliul şi capacitatea de gestionare a activelor.

În privinţa forţei de muncă, organizaţiile ar trebui să continue să investească în instrumente digitale pentru a sprijini munca la distanţă şi a atrage angajaţi cu aptitudini în zona de tehnologie, subliniază studiul. 

Două treimi dintre companiile participante spun că intenţionează să îşi continue activitatea în mod virtual, total sau parţial, deşi mai mult de jumătate consideră că, pe termen lung, munca la distanţă ar avea un impact negativ asupra productivităţii. În schimb, aproximativ 60% sunt de părere că flexibilitatea în privinţa modului de lucru ar ajuta compania în competiţia pentru angajaţi performanţi.

O altă provocare la care companiile din domeniu trebuie să răspundă în perioada următoare pentru a satisface aşteptările investitorilor, chiriaşilor şi angajaţilor, este cea legată de ESG (aspecte de mediu, sociale, de guvernanţă). 

În acelaşi timp, 60% dintre respondenţi cred că iniţiativele ESG generează noi oportunităţi de afaceri pentru organizaţia lor şi jumătate susţin că acestea le oferă un avantaj competitiv. 

Pe de altă parte, 80% din companiile participante spun că nu au un sistem informatic modern, care să poată încorpora cu uşurinţă tehnologiile emergente, aspect care le limitează progresul şi capacitatea de a inova. 

Studiul Deloitte 2022 Commercial Real Estate Outlook a fost efectuat în rândul a 400 de companii cu active de peste 100 de milioane de dolari fiecare, din trei regiuni – America de Nord, Europa şi APAC. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite