Compania La Fântâna va fi scoasă la vânzare în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furnizorul de apă îmbuteliată în sistem watercooler La Fântâna, deţinut de fondul de investiţii polonez Innova Capital, va fi scos la vânzare în acest an, potrivit unor surse din piaţa, citate de Mediafax.

Directorul general al companiei, Mihai Matyas, susţine că este prematur să comenteze subiectul.

"Fondul de investiţii Innova Capital, care este deja de cinci ani în acţionariat, va scoate în acest an la vânzare La Fântâna. Valoarea companiei depăşeşte probabil 50 de milioane de euro", au spus sursele citate.

Acestea au adăugat că de achiziţia La Fântâna sunt interesate atât companii strategice din domeniu, cât şi fonduri de investiţii.

În mai 2007, fondul de investiţii Innova Capital, cu sediul central la Varşovia (Polonia), a cumpărat 92% din acţiunile grupului La Fântâna de la fondul Oresa Ventures şi de la Cristian Amza într-o tranzacţie de 35 de milioane de euro.

"Am auzit şi eu aceste discuţii din piaţă privind scoaterea la vânzare a companiei, dar este prematur să comentez acest subiect acum şi nu am foarte multe informaţii referitor la el", a declarat Matyas pentru Mediafax.

Afacere în creştere în 2011

El a adăugat că anul trecut, afacerile companiei au crescut cu 17% în volum, până la 21 de milioane de euro. Creşterea a fost susţinută şi de integrarea firmei Rokor Ecostyle, cumpărată în septembrie 2010 pentru 4,35 milioane de euro. Rokor este importatorul şi distribuitorul exclusiv al purificatoarelor Waterpia în România.

La Fântâna are o cotă de 68% pe o piaţă a apei îmbuteliate în sistem watercooler estimată la 110-120 de milioane de litri. Potrivit lui Matyas, piaţa a scăzut în volum cu 4% în anul 2009, pentru ca în fiecare din următorii doi ani să crească cu 1,5-2%.

"În acest an, piaţa va depăşi nivelul maxim atins în anul 2008", a estimat Matyas.

La sfârşitul anului trecut pe piaţa românească funcţionau 84.000 de aparate watercooler, cifră cu care România se plasează pe locul patru în Europa de Est, după Rusia, Polonia şi Ucraina. Ca densitate pe mia de locuitori, România ocupă însă un loc codaş în zonă, cu patru aparate, faţă de Estonia (5 aparate) sau Polonia (11 aparate).

"În România, consumul de apă pe aparat este mare, respectiv 130 de litri pe lună, în comparaţie cu alte ţări, unde consumul este de 80-90 de litri. Asta nu înseamnă că românii consumă mai mult, ci că folosesc mai puţine aparate", a afirmat directorul firmei.

Aparate din Coreea de Sud

Aparatele se importă în principal din Coreea de Sud, iar paharele folosite se produc în România. Clienţii La Fântâna consumă peste 70 de milioane de pahare pe an.

"Ca tendinţă observăm o creştere mai rapidă a segmentului rezidenţial faţă de cel de birouri. În ultimii doi ani, segmentul rezidenţial a crescut puternic, iar noi avem un produs special pentru acesta, care este totodată destinat şi întreprinderilor mici. Astfel, am livrat către locuinţe circa 6.000 de aparate", a spus Matyas. El a afirmat că cel mai mic pachet destinat persoanelor fizice este un abonament lunar de 16 euro, plus TVA, care include aparatul şi 40 de litri de apă.

La Fântâna este prezentă pe piaţa din România de peste zece ani şi este furnizor de apă îmbuteliată în sistem watercooler pentru companii şi mediul rezidenţial. Compania are circa 600 de angajaţi în România şi deţine două fabrici, la Bucureşti şi Sibiu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite