Comisie de anchetă a activităţii ANRE. Toma Petcu: Ministerul Energiei susţine forma iniţială a OUG 64

Comisie de anchetă a activităţii ANRE. Toma Petcu: Ministerul Energiei susţine forma iniţială a OUG 64

Toma Petcu FOTO Inquam/Octav Ganea

O nouă şedinţă de anchetă a activităţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) are loc joi. Ministrul Energiei Toma Petcu a declarat, în cadrul audierilor, că ministerul susţine forma iniţială a OUG 64, fără amendamentele care introduc obligaţia ca 70% din volumele gaze să fie tranzacţionate pe platforma OPCOM, potrivit bursa.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 11.30 Ministerul Energiei susţine forma iniţială a OUG 64 privind piaţa gazelor elaborată de fostul guvern, a declarat ministrul Toma Petcu, scrie bursa.ro.

La forma iniţială, Comisia de Industrii a adus amendamente care instituie o obligaţie ca 70% din volumele de gaze să fie tranzacţionate pe platformele Operatorului pieţei de energie electrică şi de gaze naturale din România (OPCOM). Aceasta ar însemna că celălalt operator care are licenţă, Bursa Română de Mărfuri, ar fi exclusă din piaţă.      Proiectul a fost întors de două ori din plenul Parlamentului la Comisia de specialitate.

Toma Petcu a precizat că o competiţie între mai multe pieţe, pentru tranzacţionarea gazelor, este benefică. 
 

UPDATE 10.55 Ministrul Energiei Toma Petcu a declarat că nu este de competenţa sa stabilirea tarifelor la energie, dar că le-a urmărit cu atenţie. 

UPDATE 10.50 Sevil Shhaideh şi Mihai Busuioc nu participă la şedinţa ANRE, cerând să fie reprogramaţi.

Sevil Shhaideh a anunţat din timp că nu poate să participe, cerând să fie reprogramată.

De asemenea, preşedintele comisiei de anchetă, Iulian Iancu, a spus că a primit o scrisoare din partea lui Mihai Busuioc în care era informat că acesta are o şedinţă la Curtea de Conturi care se suprapune cu şedinţa comisiei de anchetă, solicitând să fie reprogramat. 

Şi Victor Grigorescu a cerut să fie reprogramat.

Spiridon Cojocaru nu a venit la comisie şi nici nu a trimis vreun punct de vedere.


Urmează să fie audiaţi ministrul Energiei Toma Petcu şi foştii miniştri Razvan Nicolescu şi Victor Vlad Grigorescu, dar şi Sevil Shhaideh, membru al Comitetului de Audit al OMV Petrom, şi Mihai Busuioc, noul şef al Curţii de Conturi.

Din partea OMV Petrom va mai participa şi Spiridon Cojocaru - membru al Consiliului de Supraveghere şi membru al Comitetului de Audit al OMV Petrom. Invitaţi mai sunt şi reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, ai ANRE şi ai OPCOM.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările