Comisia de Prognoză, împuternicită să facă exproprieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză
Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză

Guvernul vrea să acorde Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP) dreptul de a face exproprieri când va dezvolta proiecte de infrastructură în regim de parteneriat public-privat. Problema este că proprietarii vor avea numai 15 zile la dispoziţie pentru a se prezenta la sediul expropriatorului ca să îşi dea acordul în scris pentru schimbarea parcelei de teren. În caz contrar, se consideră că sunt automat de acord.

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat pe site-ul Comisiei de Prognoză aduce mai multe modificări la legea privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local.

Proiectul propune considerarea drept „utilitate publică” şi a lucrărilor din proiectele de investiţii strategice, precum şi a celor realizate în parteneriat public-privat. De asemenea, vor mai fi considerate utilitate publică şi lucrările de organizare şi amenajare a teritoriului şi de urbanism, de dezvoltare sau regenerare urbană. Comisia propune, astfel, ca aceste tipuri de lucrări să se numere printre cele care au nevoie de exproprieri.

În plus, vor avea dreptul să facă exproprieri şi partenerii publici desemnaţi să reprezinte statul român în societatea de proiect înfiinţată în scopul implementării contractului de parteneriat public-privat.

Or, recent, Guvernul i-a făcut cadou Comisiei de Prognoză zeci de funcţii şi atribuţii în plus, care i-au oferit instituţiei condusă de Ion Ghizdeanu tocmai capacitatea de a pregăti şi atribui proiectele strategice de investiţii care se implementează în parteneriat public-privat.

Proprietarii, înştiinţaţi pe repede-înainte

Pe lângă faptul că acest proiect dă şi mai multă putere Comisiei Naţionale de Prognoză, el dezavantajează proprietarii de terenuri pe ale căror parcele vor fi dezvoltate proiecte în parteneriat public-privat.

Conform legislaţiei exproprierilor, statul trebuie să repoziţioneze şi să reconfigureze parcelele de teren de pe traseul unui proiect şi să îi ofere proprietarului privat la schimb un alt teren, în afara traseului.

Potrivit proiectului propus de Comisia de Prognoză, proprietarul privat va avea foarte puţin timp la dispoziţie pentru a-şi da acordul cu privire la acest schimb.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă arată că proprietarilor le va fi adus la cunoştinţă faptul că statul le va expropria terenul prin afişare la sediul consiliului local respectiv, prin afişare pe pagina proprie de internet a expropriatorului şi, de asemenea, va notifica şi prin poştă proprietarul de intenţia de reconfigurare şi repoziţionare a parcelelor.

Însă proprietarul imobilelor afectate de lucrările de utilitate publică va avea la dispoziţie un termen de numai 15 zile calendaristice de la data notificării, data poştei, de a se prezenta la sediul expropriatorului în vederea acceptării în scris a propunerii statului.

Mai mult, dacă statul nu obţine acceptul proprietarului terenului în termenul stabilit de 15 zile, exproprierea se va face automat. În acest caz, proprietarul va avea la dispoziţie numai căile instanţelor pentru a contesta hotărârea expropriatorului.

Ce proiecte strategice a înmânat Guvernul către Comisia de Prognoză

Guvernul are în plan realizarea, în parteneriat public privat, a opt obiective strategice, care vor fi atribuite de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

În lista Executivului apar următoarele opt noi proiecte strategice:

1.    Linia ferată de mare viteză Bucureşti – Craiova/(Sofia) – Timişoara/(Belgrad) – Cluj/(Budapesta)

2.    Extinderea reţelei de metrou prin realizarea magistralei M7

3.    Molurile nr.3 şi nr.4 din Portul Constanţa Sud

4.    Complexul hidrotehnic Turnu Măgurele – Nicopole pe fluviul Dunărea

5.    Centrala hidroelectrică de acumulare prin pompaj Tarniţa- Lăpuşeşti

6.    Construirea unui sistem de resorturi de lux la Marea Neagră – New Costineşti

7.    Clinica multifuncţională „Dr. Calistrat Grozovici”

8.    Spitalul regional Târgu Mureş

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite