Comisia Europeană critică drumurile din România: starea şoselelor este precară. 90% au câte o singură bandă pe sens

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gropi în carosabil pe Dn 72 Piteşti- Târgovişte FOTO Adevărul
Gropi în carosabil pe Dn 72 Piteşti- Târgovişte FOTO Adevărul

Raportul pe 2018 al Comisiei Europene privind situaţia din România aduce critici serioase pe segmentul de transporturi, arătând că deşi România a aprobat în 2016 Master Planul de Transport, starea drumurilor e în continuare jalnică.

“Starea generală a drumurilor şi infrastructura feroviară rămâne slabă. Auitostrăzile şi drumurile naţionale reprezintă puţin peste 20% din reţeaua de drumuri a României, în timp ce 90% din şosele au o singură bandă de circulaţie pe fiecare sens”, se arată în raportul pe 2018 al Comisiei Europene privind situaţia din România.

Potrivit acesteia, situaţia precară a drumurilor şi subinvestiţia în întreţinerea reţelei feroviare sunt în detrimentul timpilor de livrare a mărfurilor. “Starea precară a infrastructura afectează eficienţa cu care România îşi poate livra bunurile şi poate conecta producătorii cu consumatorii în comparaţie cu tranzacţiile principale parteneri „, notează Comisia Europeană în raport, subliniind că reforma sectorului transporturilor progresează extraordinar de încet. 

Raportul amnteşte că Guvernul României a adoptat încă din 2016 Master Planul de Transport, condiţie pealabilă accesării fondurilor europene pentru perioada 2014 – 2020.

“Însă planul oferă doar o imagine generală a priorităţii proiectelor şi disponibilitatea acestora. Reţeaua feroviară trebuie să devină viabilă din punct de vedere financiar (...) analiza socio-economică a reţelei feroviare trebuie finalizată. În 2017 piaţa serviciilor feroviare au fost evaluate de consumatorii români ca foarte slabă în ansamblu şi mult mai rău decât în 2015”, precizează Comisia Europeană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite