Comisia Europeană schimbă estimarea de creştere economică pentru România, de la 2,4% la 2,7%

Comisia Europeană schimbă estimarea de creştere economică pentru România, de la 2,4% la 2,7%

Comisia Europeană crede că o vom duce mai bine decât prognoza

Economia României va avansa cu 2,7% în acest an, pe fondul creşterii cererii interne şi al revenirii economiei globale, potrivit estimărilor Comisiei Europene (CE), care a revizuit în urcare prognoza privind evoluţia PIB în 2015, de la 2,4%.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Creşterea economică din România este proiectată să rămână consistentă în 2015 şi 2016, mai ales datorită cererii interne şi a stabilităţii pieţei muncii“, se arată în prognoza economică de iarnă a CE.
 
Concomitent, instituţia a revizuit şi estimările pentru evoluţia de anul trecut, de la 2% la 3%, pe fondul intensificării peste aşteptări în zona consumului privat şi a exporturilor. 
 
Executivul comunitar critică, însă, performanţa în domeniul investiţiilor.
„Investiţiile continuă să aibă o contribuţie negativă la creşterea economică, deşi scăderea acestora a fost limitată semnificativ“, se arată în raportul CE.

Comisia anticipează că investiţiile publice vor creşte datorită proiectelor cofinanţate de Uniunea Europeană, în timp ce exporturile vor accelera în 2015 şi 2016, în condiţiile în care economiile principalilor parteneri comerciali ai României îşi revin.
 
Pentru 2016, Comisia anticipează o creştere economică în România de 2,9%.
 
Ţinta de deficit convenită de autorităţile române cu FMI şi CE pentru 2015 este de 1,4% din PIB.
 
Rata inflaţiei este anticipată la 1,2% în acest an şi la 2,5% în 2016.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: