Comisia Europeană a majorat prognoza de creştere economică pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a îmbunătăţit prognoza privind creşterea economică din România în anul 2020, de la 3,6% la 3,8%, potrivit prognozei de iarnă publicate joi.

Comisia Europeană estimează, aşadar, că avansul economic al României va rămâne robust, de 3,8% în 2020 şi de 3,5% în 2021. Instituţia susţine că stimulul fiscal semnificativ planificat pentru anii 2020 şi 2021 este de aşteptat să dea un nou impuls consumul privat şi să stimuleze importurile.

Investiţiile sunt aşteptate să rămână puternice în 2020, susţinute de construcţii şi o utilizare mai mare a fondurilor europene pentru investiţii.

Rectificarea la începutul anului 2020 a măsurilor introduse în decembrie 2018 prin Ordonanţa 114, referitoare la taxarea companiilor bancare şi din energie, este aşteptată de CE să avantajeze investiţiile private.

Contribuţia exporturilor nete este aşteptată să rămână negativă, ceea ce va duce la o continuă deteriorare a deficitului de cont curent deja mare.

Riscurile cu privire la prognoza de creştere sunt dezavantajoase. Poziţia fiscală va fi un determinant cheie în evoluţia creşterii economce în 2020 şi 2021. O continuare a politicilor fiscale expansioniste care agravează dezechilibrele macroeconomice existente ar putea afecta încrederea investitorilor şi va conduce la costuri de finanţare mai mari.

În schimb, demararea unei consolidări fiscale extrem de necesare ar contribui la dezlănţuirea dezechilibrelor acumulat şi ar conduce de asemenea la o creştere economică mai mică.

Ceea ce ar putea dăuna totodată mediului de afaceri din România şi să aibă un efect dăunător asupra deciziilor de investiţii este o continuare a impredictibilităţii legislative sau o deteriorare rapidă a deficitului fiscal.

Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să scadă la 3,4% în 2020 şi la 3,3% în 2021, după ce ea a atins un maxim de 4,1% în 2018 şi 3,9%. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite