Comisia Europeană lansează un nou avertisment cu privire la noua lege a pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană este îngrijorată de modificările aduse sistemului de pensii din România, reprezentanţii instituţiei spunând că ele creează un pericol privind sustenabilitatea sistemului public.

Noua lege a pensiilor „a introdus o serie de modificări în sistem şi credem că acestea creează un pericol privind sustenabilitatea sistemului public de pensii, primul pilon, din cauza unei creşteri necontrolate a cheltuielilor, dacă simultan nu vor creşte şi veniturile în sistemul de pensii”, a declarat vineri Isabel Grilo, în cadrul evenimentului „Semestrul European: Lansarea recomandărilor specifice de ţară pentru România”, potrivit Mediafax.

El a mai numit ordonanţele de urgenţă din anul 2018 şi din anul 2019 un „du-te vino”. „Nu este îmbucurător. Nu e un element pozitiv. La pensii vedem OUG din 2018 cu o serie de prevederi care au afectat negativ sectorul. Au putut determina anumite devieri. Vedem schimbări ale situaţiei privind cerinţele de capital pentru aceste fonduri de pensii. Comisia Europeană a încurajat mereu evoluţia şi dezvoltarea Pilonului II al sectorului de pensii pentru că ajută diversificarea beneficiilor de pensii. Aceste modificări au dus la creşterea datoriei publice”, a declarat

De asemenea, Isabel Grilo a susţinut că evoluţiile legislative ale României din sectorul bancar „au mărit nesiguranţa în funcţionarea acestui sector şi a altor sectoare, precum fondurile de pensii, energia sau telecomunicaţiile”.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană avertiza în cadrul raportului privind recomandările specifice de ţară, că Ordonanţa 114 a afectat stabilitatea financiară din România şi recomandă Guvernului să protejeze Pilonul II de pensii şi sectorul bancar, în contextul în care noua lege a pensiilor este un pericol pentru sustenabilitatea finanţelor publice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite