Factura pomenilor electorale. Comisia Europeană avertizează că ne paşte o creştere a taxelor. Consiliul Fiscal: Gaura totală ar putea ajunge la 17 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va fi nevoit să crească taxe sau să taie cheltuieli pentru a compensa scăderile de venituri prognozate în 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stâlp şi a accizelor, în caz contrar urmând ca deficitul bugetar să urce la 2,8% din PIB, de la 2,1% din PB în acest an, apreciază Comisia Europeană.

Guvernul trebuie să acopere anul viitor o gaură de 10 miliarde de lei, după ce Executivul a redus CAS cu 5 puncte procentuale şi a anunţat reducerea taxei pe stâlp, în paralel cu scăderea încasărilor mai mici din accize, pe fondul unui curs mai scăzut, în caz contrar deficitul bugetar urmând să crească până la 2,8% din Produsul Intern Brut (PIB), avertizează Executivul comunitar.

Anunţul oficialilor de la Bruxelles vine în contextul în care deficitul României pe anul 2015 trebuie să fie de doar 1,4%, potrivit angajamentelor internaţionale ale ţării noastre. 

„Pentru 2015, deficitul bugetar al României este prognozat să crească la 2,8% din PIB, dacă se asumă că Guvernul nu va lua nicio măsură de politică fiscală. Până la data limită pentru elaborarea prognozei, nu a fost trimis niciun proiect de buget pentru 2015. Prognoza a avut în vedere impactul pe întregul an viitor al reducerii contribuţiilor de asigurări sociale, care vor conduce la o pierdere de venituri de 0,8% din PIB pe parcursul lui 2015“, se arată în raportul Comisiei Europene privind prognoza economică de toamnă. Guvernul nu a mai prezentat un proiect de buget pe 2015, premierul Victor Ponta anunţând de mai mult timp că acesta va fi realizat de către viitorul Guvern, după alegeri.

Bomba cu CAS

Principala problemă o constituie reducerea CAS, care are un impact bugetar de 5 miliarde de lei. Aceasta a declanşat un imens scandal în vară, după ce preşedintele Traian Băsescu nu a acceptat măsura propusă de premierul Ponta şi de Ioana Petrescu – ministrul Finanţelor. Reducerea CAS este deja în vigoare de la 1 octombrie. 

Pe lângă reducerea CAS, Comisia Europeană arată cu degetul şi spre taxa pe construcţiile speciale, după ce Ponta şi Petrescu au promis reducerea acesteia de la 1,5% din valoarea activelor la 1%. Taxa pe stâlp a adus la buget 1,5 miliarde de lei în acest an, astfel că reducerea sa va determina o gaură suplimentară 500 de milioane de lei.

De asemenea, potrivit legislaţiei în vigoare, cursul la care se vor calcula accizele în 2015 ar trebui să fie mai mic decât cel folosit în acest an, curs umflat artificial după o metodă impusă de Guvern. Ministerul Finanţelor a anunţat că analizează mai multe moduri de calcul a accizelor, inclusiv o sumă fixă în lei, însă deocamdată nu s-a oferit vreo variantă. 

Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal, spune că nu este nicio surpriză în raportul Comisiei, dar că necesarul de finanţare ar putea fi mult mai mare, spre 17 miliarde de lei. „Comisia a luat în calcul doar ce este legal, nu şi ceea ce se discută în spaţiul public, cum ar fi majorarea salariilor în domeniul sanitar, indexarea pensiilor cu un procent mai mare decât prevede legea pensiilor, bani pentru Apărare în contextul obligaţiilor de stat membru NATO sau creşterea cofinanţării la proiecte cu fonduri europene, unde şi acolo este o problemă“, a declarat, pentru „Adevărul“, Ionuţ Dumitru. „Fără îndoială, vom avea o creştere de taxe cuplată cu reduceri de cheltuieli. Orice guvern va fi, trebuie să negocieze cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană (CE)“, a mai spus el.

Execuţie bugetară pe plus din cauze conjuncturale

Execuţia bugetară a trecut pe excedent după primele nouă luni, influenţată de venituri de peste 1,1 miliarde lei provenite în luna septembrie din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de seră şi tranşa a doua din impozitul pe construcţiile speciale.

Încasările în sumă de 452 milioane lei din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de seră emise de Ministerul Economiei şi veniturile de 693,7 milioane lei din tranşa a doua a impozitului pentru construcţiile speciale au dus execuţia bugetară de la un deficit de 0,24% din PIB în luna august la un excedent reprezentând 0,06% din PIB la finele lunii septembrie.

Pentru 2015, deficitul bugetar al României este prognozat să crească la 2,8% din PIB, dacă se asumă că Guvernul nu va lua nicio măsură de politică fiscală. Până la data limită pentru elaborarea prognozei, nu a fost trimis niciun proiect de buget pentru 2015. Prognoza a avut în vedere impactul pe întregul an viitor al reducerii contribuţiilor de asigurări sociale, care vor conduce la o pierdere de venituri de 0,8% din PIB pe parcursul lui 2015", se arată în raportul Comisiei Europene privind prognoza economică de toamnă.

Prognoza de creştere, redusă la 2%

Comisia Europeană a redus semnificativ prognoza pentru evoluţia economiei în acest an, de la o creştere estimată de 2,8% la doar 2%. „Ritmul creşterii economice s-a redus de la 3,5% în 2013 la 2,4% în prima jumătate a anului, în principal ca urmare a încetinirii puternice din al doilea trimestru, de 1,2% raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea a fost sprijinită de consumul privat şi exporturile nete, în timp ce investiţiile au continuat să contribuie negativ la creşterea PIB“, mai arată raportul Executivului comunitar. Potrivit lui Ionuţ Dumitru, chiar şi estimarea de 2% este optimistă, el prognozând o creştere economică situată între 1,5% şi 2%. Totuşi, CE estimează că România a ieşit din recesiune, după o creştere economică de 1% în cel de-al treilea trimestru. Datele oficiale vor fi prezentate de către Institutul Naţional de Statistică la 14 noiembrie. 

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite