Comisia Europeană a dat undă verde IMM Prod şi Garant Construct. „Beneficiarii eligibili pot solicita finanţare începând de luni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Schemele de ajutor de stat pentru IMM-uri şi unităţi administrativ teritoriale - IMM PROD şi GARANT CONSTRUCT, coordonate de Ministerul Finanţelor, au primit vineri aprobarea Comisiei Europene.

Potrivit datelor transmise de reprezentanţii MF, programele se derulează prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi au un plafon total al garanţiilor de 4 miliarde de lei.

„Veşti bune pentru beneficiarii eligibili ai celor două scheme de ajutor de stat. Acordul Comisiei Europene înseamnă practic că cele două programe au devenit operaţionale şi că de luni, 6 iunie, se pot adresa celor 21 de bănci partenere pentru a solicita finanţare. Este un sprijin real pe care Guvernul îl acordă atât mediului de afaceri, cât şi unităţilor administrativ teritoriale pentru încurajarea producţiei autohtone şi a investiţiilor" a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Bugetul schemei de ajutor de stat aferent Programului IMM PROD este de 268.544.792 lei, aproximativ 54,25 milioane euro, iar plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în 2022 este de 1,5 miliarde lei.

GARANT CONSTRUCT are un buget în valoare de 495.572.822 lei, aproximativ 99,11 milioane euro, cu un plafon total al garanţiilor pentru 2022 de 2,5 miliarde lei.

Programul IMM PROD are ca obiectiv acordarea de garanţii guvernamentale de până la 90% din valoarea finanţărilor pentru asigurarea lichidităţilor şi pentru investiţiile care încurajează producţia autohtonă, creşterea capacităţii de producţie, reconversia de la intermediere la producţie, digitalizarea activităţii şi alinierea la obiectivele de mediu.

„Beneficiarii eligibili sunt IMM-uri, inclusiv start-up-uri, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale, forme de organizare a profesiilor liberale care pot desfăşura activităţi de producţie şi care au sediul principal sau secundar într-o zonă urbană.”, mai precizează MF.

Programul GARANT CONSTRUCT are două componente - SubProgramul de susţinere a proiectelor de investiţii pentru IMM-urile din sectorul construcţiilor şi SubProgramul de susţinere a proiectelor de investiţii la scară mică pentru UAT-uri, care presupun finanţarea unor activităţi din sectorul construcţiilor.

Obiectivul principal al programului este susţinerea proiectelor privind îmbunătăţirea eficienţei energetice, investiţii în domeniul energiei verzi şi alinierea la obiectivele de mediu implementate de IMM-urile din domeniul construcţiilor şi de unităţile administrativ-teritoriale, prin acordarea de garanţii guvernamentale de maximum 90% din valoarea finanţărilor.

Pentru 2022, plafonul total al garanţiilor de 2,5 miliarde lei, se împarte în mod egal între cele două componente.

Beneficiarii eligibili ai SubProgramului de susţinere a proiectelor de investiţii pentru IMM-urile din sectorul construcţiilor sunt IMM-uri, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale, forme de organizare a profesiilor liberale, precum arhitecţii şi birourile individuale de arhitectură. 

SubProgramul de susţinere a proiectelor de investiţii la scară mică dedicat UAT-urilor, respectiv  municipiilor, oraşelor şi comunelor are în vedere finanţarea unor activităţi din sectorul construcţiilor şi a proiectelor de mică dimensiune.

IMM Prod 

Conform datelor transmise în martie de MF, programul IMM PROD asigură lichidităţile şi finanţarea investiţiilor realizate de către IMM-uri, inclusiv startup-uri, din zona urbană.

În vederea realizării obiectivelor specifice, în cadrul Programului IMM PROD se pot finanţa următoarele activităţi: 

a) Achiziţia de echipamente şi utilaje, inclusiv pentru reconversia de la intermediere la producţie sau demararea de activităţi noi de producţie; 

b) Construcţia, achiziţia, amenajarea de terenuri şi hale destinate producţiei;

c) Achiziţia de echipamente, softuri, consultanţă pentru transformarea digitală a IMM-urilor, inclusiv proiecte de retehnologizare pentru IMM-urile care activează şi dezvoltă proiecte în industria producătoare; 

d) Achiziţia de echipamente în vederea alinierii la obiectivele de mediu (taxonomy) care să genereze eficienţa energetică consumului propriu, panouri solare, staţii de biogaz, staţii de reciclare; 

e) Finanţarea capitalului de lucru pentru stocuri de materii prime, materiale şi mărfuri (în cazul companiilor producătoare care deţin propriile lanţuri de distribuţie) şi pentru alte cheltuieli de exploatare, pentru firmele care intenţionează să deschidă/dezvolte/ diversifice activităţi de producţie.

Grant Construct

Totodată, programul GARANT CONSTRUCT vizează asigurarea lichidităţilor şi finanţării investiţiilor pentru IMM-urile din sectorul construcţiilor implicate în proiecte privind îmbunătăţirea eficienţei energetice, investiţii în domeniul energiei verzi şi aliniere la obiectivele de mediu.

În cadrul Programului GARANT CONSTRUCT vor fi eligibilie următoarele destinaţii ale finanţărilor: 

a) Achiziţia de echipamente şi utilaje de constructii, logistică industrială, inclusiv pentru demararea de activităţi noi în sectorul construcţii; 

b) construcţia, achiziţia, amenajarea de hale pentru uz propriu, inclusiv pentru demararea de activităţi noi în sectorul construcţii; 

c) Achiziţia de echipamente, softuri, consultanţă pentru transformarea digitală a IMM-urilor care derulează contracte în sectorul construcţii;  

d) Achiziţia de echipamente în vederea alinierii la obiectivele de mediu (taxonomy) care să genereze eficienţa consumului propriu, panouri solare, staţii de biogaz, staţii de reciclare;e) Finanţarea capitalului de lucru pentru achiziţia de materiale de construcţii, combustibil, energie, salarii, pentru IMM-urile care derulează contracte în sectorul construcţii.

Citeşte şi: Ministerul Finanţelor sprijină mediul de afaceri prin patru noi programe. Care sunt acestea şi ce presupun

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite