Comisia Europeană cere Guvernului "precizări suplimentare" despre competenţele şi atribuţiile supraveghetorului unic financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană a răspuns scrisorii trimise la sfârşitul anului trecut de către factorii de răspundere din România pe tema înfiinţării Autorităţii de Supraveghere Financiară
Comisia Europeană a răspuns scrisorii trimise la sfârşitul anului trecut de către factorii de răspundere din România pe tema înfiinţării Autorităţii de Supraveghere Financiară

Comisia Europeană subliniază, într-un mesaj transmis factorilor de răspundere din România, că Guvernul ar trebui să vină cu „precizări suplimentare” în ceea ce priveşte sfera de cuprindere a competenţelor şi atribuţiilor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie ce urmează să ia naştere până la 15 martie, în urma desfiinţării autorităţiilor de supraveghere în domeniul asigurărilor, pensiilor private şi a pieţei de capital.

„Anumite aspect, cum ar fi sfera de cuprindere a competenţelor şi atribuţiilor ASF, nu sunt clare şi ar necesita precizări suplimentare”, arată Comisia Europeană într-un mesaj transmis factorilor de răspundere din România, citat de capital.ro.

Documentul se adresează mai multor persoane cu răspundere în România, printre care guvernatorul Mugur Isărescu şi ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu. Mesajul constituie un răspuns la o scrisoare trimisă de autorităţile române către Comisia Europeană la finele anului 2012.

Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) să nu numească pe critetii politice şefii viitoarei Autorităţi de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie care va prelua supravegherea pieţei de capital, a pensiilor private şi a asigurărilor începând cu 15 martie. Totuşi, în spatele uşilor închise, partidele negociază intens pentru a-şi pune favoriţii la conducerea noii instituţii.

În scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, Guvernul promite: „Vom face în aşa fel încât atât legislaţia, cât şi aranjamentele instituţionale legate de instituţia de reglementare unificată a sectorului financiar nebancar, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), să fie supuse consultărilor cuvenite înainte de implementare, iar membrii Consiliului ASF să fie numiţi exclusiv pe baza competenţelor şi calificării profesionale”.

ASF va fi condusă de un Consiliu format din 15 membri, dintre care un preşedinte şi trei vicepreşedinţi, numiţi de Parlament şi propuşi de partide în baza algoritmului politic. Cum USL a câştigat alegerile legislative cu o majoritate de aproape 70%, îi revine dreptul de a numi zece membri dintre care unu este preşedintele.

Proiectul de ordonanţă a luat prin surprindere întreg mediul financiar privat care arată că nu a fost consultat în niciun fel. ASF ar urma să acţioneze ca arbitru comun al pieţelor de asigurări şi pensii private dar şi al pieţei bursiere. Autoritatea ar avea astfel control asupra unor pieţe de circa 6 miliarde de euro anual. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite