Comisia Europeană, avertisment dur faţă de majorarea cu 40% a pensiilor: Creşte abrupt deficitul, datoria va ajunge la 90% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană avertizează că riscuri majore provin din majorarea pensiilor
Comisia Europeană avertizează că riscuri majore provin din majorarea pensiilor

Comisia Europeană avertizează România că majorarea cu 40% a pensiei va conduce la adâncirea extremă a deficitului fiscal, până la 6,1% din produsul intern brut în 2021, la explozia datoriei publice până la 60% din PIB în 2020 şi la riscul de deteriorare a ratingului de ţară.

Comisia Europeană arată, în raportul de ţară din 2020, că deficitul public al României este proiectat să se lărgească în continuare din cauza creşterilor semnificative de pensii.

Cheltuielile cu asistenţa socială sunt prognozate să se majoreze semnificativ din cauza noii legi a pensiilor adoptată în vara lui 2019. În special, legea prevede o indexare ad-hoc a pensiilor cu 40% în septembrie 2020 şi o recalculare ulterioară în sus în 2021.

Legea pensiilor este principalul declanşator ar creşterii prognozate a deficitului public, la 6,1% din PIB în 2021 şi un generator de riscuri de sustenabilitate fiscală ridicate

Datoria publică este estimată de asemenea să crească abrupt. Din cauza unui deficit structural primar mare cauzat de creşterea pensiilor şi, presupunând că nu va exista o schimbare a politicii, datoria publică va creşte de la 35% din PIB în 2018 la 40,6% din PIB în 2021 şi va urca abrupt la 90% din PIB în 2030.

Percepţiile pieţelor financiare cu privire la riscurile suverane sunt la limita inferioară a gradului de investiţii, România având un rating „BBB-” al datoriei suverane de la cele trei mari agenţii de rating. La 10 decembrie 2019, S&P Global Ratings şi-a revizuit perspectivele asupra României de la stabil la negativ, datorită poziţiei bugetare.

Aşadar, ratingurile de risc suveran ale României se află la limita inferioară a gradului de investiţii şi sunt sensibile la direcţia viitoare a politicii fiscale.

Drept urmare, eşecul de a pune în aplicare măsuri fiscale corective, prin compensarea şi / sau modificarea creşterilor semnificative de pensii programate constituie un risc dezavantajos esenţial pentru ratingurile României. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite