Comisia Europeană adoptă Comunicarea revizuită privind asigurarea creditelor la export pe termen scurt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Comisia Europeană a adoptat, luni, o Comunicare revizuită privind asigurarea creditelor la export pe termen scurt care stabileşte norme pentru a asigura că sprijinul acordat de stat pentru creditele la export nu denaturează concurenţa între asigurătorii de credite la export privaţi şi cei publici şi pentru a crea condiţii de concurenţă echitabile între exportatorii din diferitele state membre.

Potrivit unui comunicat al CE, comunicarea revizuită privind creditele la export pe termen scurt va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022, fără termen de expirare.

„Comunicarea revizuită privind asigurarea creditelor la export pe termen scurt include ajustări specifice pentru a permite statelor membre să furnizeze asigurări publice exportatorilor europeni atunci când piaţa singură nu o poate face. Aceasta este rezultatul unei analize aprofundate a modului în care normele noastre funcţionează în practică", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.

Conform datelor publicate de reprezentanţii CE, creditele la export le permit cumpărătorilor străini de bunuri şi servicii să amâne plata. Amânarea plăţii implică un risc de credit pentru vânzători, care se asigură la rândul lor faţă de acest risc (asigurarea creditelor la export).

Sursa citată menţionează că, în conformitate cu Comunicarea din 2012 privind creditele la export pe termen scurt, comerţul în cele 27 de state membre ale UE şi în nouă ţări ale OCDE, cu o perioadă maximă de risc de până la doi ani, implică riscuri asigurabile pe piaţa privată. 

Aceasta înseamnă că ar trebui să existe o capacitate suficientă furnizată de asigurătorii privaţi şi că, în principiu, astfel de riscuri nu ar trebui să fie asigurate de stat sau de asigurători sprijiniţi de stat. Cu alte cuvinte, întrucât asigurătorii privaţi oferă acest tip de asigurare, nu este necesar ca statul să intervină şi să ofere un produs similar.

În 2019, Comisia a lansat o evaluare a Comunicării din 2012 privind creditele la export pe termen scurt, ca parte a verificării adecvării ajutoarelor de stat. Rezultatele evaluării au arătat că, în principiu, normele funcţionează bine şi necesită doar unele ajustări minore care să reflecte evoluţiile pieţei.

„Ţinând seama de feedbackul pozitiv din partea părţilor interesate în urma consultării publice privind textul revizuit propus al Comunicării privind creditele la export pe termen scurt, aceasta include, prin urmare, o serie de ajustări specifice. 

De exemplu, comunicarea modifică criteriile de eligibilitate pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), care, în anumite circumstanţe, pot beneficia de asigurarea oferită de stat. 

În timp ce, în conformitate cu normele anterioare, această posibilitate exista pentru IMM-urile cu o cifră de afaceri anuală la export de până la 2 milioane euro, în noua Comunicare privind creditele la export pe termen scurt pragul a fost majorat la 2,5 milioane euro.”, ntransmit reprezentanţii CE.

Potrivit acestora, printre modificările incluse în comunicarea revizuită privind creditele la export pe termen scurt se numără: 

- eliminarea treptată a listei ajustate a ţărilor cu riscuri neasigurabile pe piaţa privată precum şi faptul că lista ajustată temporar a ţărilor cu riscuri neasigurabile pe piaţa privată a fost prelungită cu modificări ulterioare ale cadrului temporar, până la ultima modificare din 18 noiembrie 2021.

În martie 2020, ca o consecinţă a epidemiei de COVID-19, Comisia a constatat că, în general, capacitatea serviciilor de asigurare privată a creditelor la export pe termen scurt era insuficientă şi a considerat că toate riscurile comerciale şi politice conexe exporturilor către ţările enumerate în anexa la Comunicarea privind asigurarea creditelor la export pe termen scurt sunt temporar neasigurabile pe piaţa privată. 

Prin urmare, Comisia a modificat anexa pentru a pune la dispoziţie pe scară mai largă asigurarea creditelor la export pe termen scurt, permiţând temporar asigurătorilor publici să intervină şi să ofere asigurări pentru exporturi către toate ţările. Modificarea a extins şi mai mult flexibilitatea introdusă de Cadrul temporar privind ajutoarele de stat pentru sprijinirea economiei în contextul epidemiei de COVID-19 adoptat la 19 martie 2020.

De asemenea, în urma unui feedback puternic din partea sectorului privat favorabil revenirii la normalitatea pieţei, în această versiune modificată a cadrului temporar, Comisia a constatat că nu ar fi necesară o prelungire pe termen lung a eliminării temporare. Prin urmare, cadrul temporar modificat prevede o prelungire de 3 luni (de la 31 decembrie 2021 până la 31 martie 2022), pentru a permite o perioadă suficientă de eliminare treptată.

Comunicarea revizuită privind creditele la export pe termen scurt va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi pe site-ul web al Comisiei în domeniul concurenţei, la secţiunea destinată instrumentelor de ajutor specifice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite