Comenzile din industrie au urcat cu 9,7% faţă de ianuarie 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industria a jucat un rol esenţial în creşterea economică de anul trecut a României
Industria a jucat un rol esenţial în creşterea economică de anul trecut a României

Comenzile noi din industrie au scăzut în luna ianuarie cu 1,1% faţă de luna decembrie în termeni nominali, dar au urcat cu 9,7% faţă de aceeaşi lună a anului 2013, potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Comenzile noi din industrie, în luna ianuarie 2014, comparativ cu luna precedentă, au scǎzut cu 1,1%, datorită scǎderilor  înregistrate în industria   bunurilor   de  capital (-8,0%). Creşteri s-au înregistrat în industria  bunurilor  de  folosinţă  îndelungată (+52,1%), industria bunurilor de uz curent (+13,4%) şi în industria bunurilor intermediare (+5,0%)“, se arată în comunicatul INS.

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent industria bunurilor de folosinţă îndelungată a înregistrat un plus de 46,7%), industria  bunurilor de  uz curent a crescut cu 11,6%, industria bunurilor de capital cu 9,4%, iar industria bunurilor intermediare cu 7,6%.

De asemenea, cifra de afaceri din industrie pe total piaţa internă şi piaţa externă a scăzut în ianuarie faţă de luna precedentă cu 2,3%, iar comparativ cu prima lună a anului 2003 a fost mai mare cu 12,2%, a mai anunţat INS. 

Evoluţia a fost influenţată de scǎderile din industria extractivă (de 10,8%, faţă de decembrie) şi din industria prelucrătoare (2%).

Comparativ cu ianuarie 2013, industria prelucrătoare a crescut cu 13,2%, iar cea extractivǎ a scǎzut cu 9,2%.

Mai puteţi citi:

Volkswagen întâmpină dificultăţi în tentativa de a copia succesul Dacia cu un autoturism la fel de ieftin ca Loganul

Volkswagen are probleme în a construi o maşină ieftină, cu un preţ de circa 6.000-8.000 de euro, gnează, întrucât grupul auto german nu a reuşit să reducă destul de mult costurile pentru a construi modelul, scrie Reuters.

Rafinăria Arpechim va fi preluată de stat şi vândută la pachet cu Oltchim

Statul va prelua rafinăria Arpechim Piteşti de la Petrom, iar aceasta va fi privatizată la pachet cu combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, o comisie interministerială urmând să fie formată în cel mai scurt timp pentru a negocia cu grupul austriac OMV condiţiile tranzacţiei şi pentru a prezenta un proiect de act normativ.

Tribunalul Iaşi judecă un nou termen în cazul falimentului Solventul Timişoara. Acesta a început în 1998, şi este unul dintre cele mai lungi din România

Tribunalul Iaşi va avea miercuri cel de-al 62-lea termen în dosarul preluat în 2007 privind falimentul companiei Solventul Timişoara, care a intrat în procedură de insolvenţă în 1998 şi în procedura falimentului din 15 martie 2003, fiind unul dintre cele mai lungi dosare de insolvenţă din România, scrie Mediafax.

ArcelorMittal: Preţul gazelor în România va fi mai mare decât cel din Uniunea Europeană după liberalizare

Preţul gazelor pe piaţa din România va fi aliniat la cel de import la finele perioadei de liberalizare, însă preţul la care România importă gaze este mai mare decât cel de pe pieţele europene, a declarat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.

Alro: Măsurile Guvernului pentru reducerea costurilor cu energia au fost ineficiente

Preţul plătit de Alro Slatina pentru electricitate este foarte ridicat, iar măsurile vizate de Guvern cu scopul de a reduce această povară pentru consumatorii industriali au fost ineficiente până în prezent, a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al producătorului de aluminiu.

Un an de la vânzarea celor şase combinate Mechel pentru 200 de lei. Ce s-a realizat între timp şi câţi oameni mai lucrează în uzinele preluate de doi ruşi

Astăzi se împlineşte un an de când firma Invest Nikarom, controlată de doi cetăţeni ruşi, a preluat de la gigantul Mechel cele şase combinate din România la preţul modic de 230 de lei (52 de euro).

Investitorii care au cumpărat Aversa acuză AAAS că a vrut să impună un partener privat. Stan Popa, şeful instituţiei: „Sunt intoxicări ieftine“

Investitorii care au cumpărat fabrica de pompe Aversa acuză Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) că a vrut să impună un anumit partener privat după preluarea unităţii, însă instituţia dă replica prin vocea lui Stan Popa, preşedintele său: „Sunt intoxicări ieftine de băieţi care au ceva de ascuns“, a afirmat el pentru „Adevărul“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite