Codul Fiscal şi cel de Procedură Fiscală au fost modificate de 23 de ori în primele şapte luni ale anului

Codul Fiscal şi cel de Procedură Fiscală au fost modificate de 23 de ori în primele şapte luni ale anului

Schimbările dese în privinţa legislaţiei fiscale îngrijorează companiile, care se lovesc de lipsa de predictibilitate

Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală au fost modificate de nu mai puţin de 23 de ori în primele şapte luni ale acestui an, potrivit unui comunicat al companiei de contabilitate şi servicii juridice TMF Group. Desele modificări fiscale sunt una dintre cele mai mari probleme raportate de societăţi, predictibilitatea legislativă fiind de ani buno o doleanţă a mediului de afaceri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele mai importante trei modificări din cursul anului 2015 au fost: legea impozitării bacşişului, modificarea cotei de TVA prin reducerea la 9% operată la alimente şi modificarea procedurii de înregistrare în scopuri de TVA. Pentru unele companii, modificările au rezultat într-o creştere a cheltuielilor.
 
Legea de impozitare a bacşişului le-a lăsat companiilor puţin timp la dispoziţie pentru a se alinia cerinţelor impuse. Acestea au presupus emiterea bonului fiscal pentru bacşişul primit de la client, achiziţionarea şi înregistrarea la administraţia fiscală a registrului de bani personali şi punerea la dispoziţie a unui regulament cu privire la procedurile legate de bacşiş în cadrul sediului şi a punctului de lucru.
 
Modificarea cotei de TVA a avut ca şi efect presiunea asupra companiilor de a-şi modifica, într-o perioadă scurtă de timp, programele de gestiune, programul de contabilitate, precum şi casele de marcat care să le permită să aplice corect cota de TVA.
 

Schimbarea procedurii de înregistrare în scopuri de TVA

 
Schimbarea procedurii de înregistrare în scopuri de TVA presupune ca o serie de condiţii suplimentare să fie îndeplinite de către companiile care doresc să se înregistreze în scopuri de TVA. De asemenea, acestea sunt nevoite să prezinte dovezi cu privire la veniturile administratorului, veniturile asociatului cât şi cu privire la activitatea pe care acestea o desfăşoară.
 
Cele trei modificări reprezintă doar o parte din numărul total de schimbări aduse. 
 
Codul Fiscal, Normele de Aplicare ale Codului Fiscal şi Codul de Procedură Fiscal au suferit în total 23 de modificări: 12 ale Codului Fiscal, 2 ale Normelor de Aplicare ale Codului Fiscal şi 9 ale Codului de Procedură Fiscală. 
 

78% dintre companii consideră că sistemul de taxe este greoi

 
Modificările legislative se întâmplă în contextul în care 78% dintre companiile prezente pe piaţa din România consideră că cea mai mare provocare a mediului de business este sistemul complex de taxe şi reglementări, conform unui studiu realizat de catre TMF Group in toamna anului 2014. De asemenea, 34% din companiile care au participat la studiu au declarat că au fost nevoiţi să suplimenteze numărul de angajaţi în departamentul financiar, iar 11% dintre acestea au fost amendate pentru nerespectarea reglementărilor nou introduse. 
 
Datorită acestui context, 80% dintre companii sunt dispuse să externalizeze serviciile de asistenţă fiscală, 74% cele contabile şi 66% cele de salarizare şi administrare a resurselor umane. 
 
Studiul a fost realizat pe companii din cele mai importante industrii din România: industria petrolieră (26%), retail (20%) şi servicii financiare (16%). Cifra de afaceri cumulată a companiilor respondente este de aproximativ 2% din PIB.
 
TMF Group România este parte a TMF Group, care oferă companiilor servicii servicii de externalizare a unor activităţi, de la contabilitate şi raportare până la resurse umane, salarizare şi servicii juridic-administrative. 
Compania este prezentă în România din 1999, iar acum are peste 100 de angajaţi.
La nivel global, TMF Group este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de outsourcing, cu operaţiuni în peste 80 de ţări din lume.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările