Codul Fiscal se modifică din nou. Proiectul va fi gata la 15 februarie şi va fi transmis în Parlament pe 15 martie, urmând a intra în vigoare din 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cota unică de 16% nu se modifică, dar ar putea scădea TVA pentru o serie de alimente
Cota unică de 16% nu se modifică, dar ar putea scădea TVA pentru o serie de alimente

Proiectele Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală vor fi terminate până la 15 februarie, după care vor fi puse în dezbatere publică, iar la 15 martie vor fi trimise în Parlament, spre dezbatere şi adoptare, a declarat premierul Victor Ponta.

„Dacă reuşim să dezbatem şi să adoptăm în prima sesiune, până în 30 iunie, am avea pentru prima dată un Cod Fiscal şi Cod de Procedură Fiscală în primul rând prin dezbateri cât mai detaliate, prin consens politic“, a spus Ponta.

El a mai spus că documentele vor fi discutate în Parlament până când va exista un consens politic majoritate-minoritate asupra lor, intenţia fiind însă ca noile coduri să fie aplicate de la începutul anului viitor.

Codul Fiscal nu va schimba cota unică

Ponta a dat asigurări că nivelul cotei unice de impozitare de 16% nu va fi modificat în 2015 şi 2016. Întrebat de presă ce se va întâmpla însă dacă Parlamentul decide altceva, Ponta a răspuns că el poate vorbi despre ce anume va face Guvernul, care nu intenţionează să modifice această taxă şi nici să introducă noi impozite.

Întrebat şi dacă în noul Cod Fiscal va fi schimbată politica de impozitare, având în vedere semnalele conform cărora munca este impozitată prea mult, iar proprietăţile prea puţin, premierul a spus doar că Finanţele trebuie să finalizeze proiectul.

TVA s-ar putea reduce la o serie de alimente

În privinţa TVA, premierul a afirmat că intenţionează să introducă reduceri de TVA la o serie de alimente. În luna decembrie, Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, anunţat, după întâlnirile cu delegaţiile Fondului Monetar Internaţional (FMI), că TVA s-ar putea reduce cu 4 puncte procentuale pentru toate produsele şi serviciile dacă se colectează suplimentar 4 miliarde de lei la buget sau cu două puncte dacă se colectează două miliarde de lei până în vară.

"Redevenţele sunt deja la media europeană"

În fine, întrebat dacă îşi mai menţine declaraţia că redevenţele trebuie crescute la media europeană, Ponta a spus că deja redevenţele la petrol şi gaze „se află la media europeană“, indicând nivelul maxim de 13,5%. Redevenţele la petrol şi gaze se află în România între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei, iar nivelul nu a putut fi modificat din 2004, de la privatizarea Petrom cu grupul austriac OMV. Anul trecut Executivul a prelungit cele două taxe suplimentare introduse în 2013, respectiv taxa de 0,5% pe extracţie şi taxa de 60% pe liberalizarea gazelor, însă acestea vor expira la finele acestui an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite