CNPP: Unii beneficiari ai pensiilor speciale nu au contribuit deloc la sistemul de pensii publice DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bani

O parte dintre cei peste 9.100 de beneficiari ai pensiilor speciale nu au contribuit deloc la sistemul public de pensii, primind bani doar de la bugetul de stat, a precizat pentru „Adevărul” Casa Naţională de Pensii Publice.

Din calculele „Adevărul” reiese că suma cotei plătite de CNPP din bugetul de asigurări sociale şi cea suportată din bugetul de stat, depăşeşte media tuturor celor şase categorii de beneficiari ai pensiilor speciale. 

Ca atare, am trimis CNPP o adresă prin care semnalează o posibilă eroare de calcul sau de redactare a pensiilor medii plătite, judecătorilor, procurorilor, parlamentarilor, personalului auxiliar din instanţe şi parchete, diplomaţilor şi consulilor şi foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi.

În răspunsul remis redacţiei, Casa Naţională de Pensii Publice precizează că nu este vorba de nicio eroare de calcul sau de redactare, ci doar de faptul că unii beneficiari ai legilor speciale nu au deloc contributivitate înainte de ieşirea la pensie, motiv pentru care toate veniturile lunare sunt suportate integral de stat.

Pentru că în adresa trimisă CNPP am semnalat doar cazul foştilor judecători şi procurori, CNPP a răspuns punctual doar pentru acest caz.

„În totalul celor 3.653 de beneficiari de pensii de serviciu (L303/2004) sunt şi persoane care, datorită dispoziţiilor legii speciale, nu au şi componenta stabilită la sistemul public de pensii, deci nu au cotă suportată din BASS, ci numai drepturi de pensie de serviciu suportate din BS, motiv pentru care la cota suportată de BS este înscrisă suma de 16.511 lei”, se arată în răspunsul remis „Adevărul”.

   

După cum se vede în tabelul de mai jos, probleme similare sunt în toate cele şase categorii, pentru că pensiile medii anunţate de CNPP nu sunt egale cu suma plătită în baza contributivităţii şi suma suportată din bugetul de stat.

pensii speciale ianuarie 2019

Citeşte şi:

Proiect de Lege: pensiile speciale, micşorate de 5 ori. Câţi bani ar lua „protejaţii“ doar în baza contributivităţii

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite