Clujul nu mai suferă de criză imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă piaţa imobiliară naţională raportează scăderi ale preţurilor, există şi zone unde acestea se menţin ridicate sau chiar cresc de la o lună la alta.  Municipiul Cluj-Napoca este în continuare oraşul în care dinamica preţurilor sfidează criza şi poate singurul unde acestea cresc datorită cererii susţinute.

De la începutul anului, cu excepţia apartamentelor mari, cu patru camere, preţurile cerute pentru locuinţele vechi din municipiul Cluj-Napoca au crescut aproape constant, potrivit unei analize realizate de portalul
imobiliare.ro.

Cel mai mult s-au scumpit apartamentele vechi cu două camere, cu 5,9%, urmate de cele cu o cameră, cu 1%. Preţurile locuinţelor vechi cu trei camere a rămas aproape neschimbat, evoluţia înregistrată fiind de +0,3%. Totuşi, o diferenţă mare de preţ s-a observat la apartamentele vechi cu patru camere din Cluj-Napoca, preţul cerut pentru acestea scăzând cu 15,7%.

Preţurile cresc pentru că există cerere

Motivul pentru care preţurile locuinţelor din acest oraş urmează o traiectorie diferită faţă de celelalte centre urbane din ţara noastră este reprezentat de faptul că, aici, cererea a intrat pe un trend ascendent, este de părere Marius Ivănescu, consultant imobiliar al agenţiei Imobilis din Cluj-Napoca. În ultimele luni s-a putut observa o creştere cu aproximativ 10% a cererii pe zona apartamentelor cu una, două şi trei camere, ceea ce a condus, inevitabil, la o evoluţie pozitivă a preţurilor, a declarat Ivănescu, care mai spune că previziunile anticipează o creştere cu până la 10% a preţurilor pe acest segment până la sfârştiul acestui an, comparativ cu situaţia de la finele lui 2009.

Dintre categoriile de apartamente vechi, consultantul crede că cele mai mari creşteri de preţuri se vor înregistra la apartamentele cu două camere din zona centrală a oraşului.

Tinerii şi expaţii, principalii cumpărători

Proprietarii de apartamente din Cluj-Napoca au simţit că piaţa imobiliară din oraşul lor este una relativ stabilă în comparaţie cu situaţia din celelalte oraşe mari ale ţării. „Ca atare, nu numai că nu au scăzut foarte mult din preţuri în ultima parte a anului trecut, ba chiar în debutul lui 2010 au început să ceară mai mult pe case", spune Mădălina Dragomir, consultant imobiliar al agenţiei Prometeus, care îşi desfăşoară activitatea în acest oraş.

Cât priveşte creşterea cererii, consultantul imobiliar clujean ne-a spus că aceasta se datorează, în mare parte, tinerilor din Cluj-Napoca aflaţi la muncă în străinătate, care îşi direcţionează veniturile către oraşul natal în vederea achiziţionării unei locuinţe aici. Această categorie de cumpărători ar reprezenta, potrivit aceleiaşi surse, mai mult de 25% din totalul celor care au cumpărat apartamente în Cluj-Napoca de-a lungul acestui an. O altă categorie tot mai semnificativă este reprezentată de expaţi, cetăţeni străini care fie lucrează pentru companii din oraş, fie derulează afaceri aici. „Numărul străinilor care au achiziţionat apartamente în oraşul nostru a crescut mult în ultimele luni", precizează Mădălina Dragomir.

Şi acesta este un factor care a contribuit la creşterea preţurilor, dacă avem în vedere că persoanele străine care vin şi cumpără case aici nu negociază la fel de dur precum un cumpărător român, a concluzionat consultantul.

Comparaţie ianuarie - iunie 2010

Dacă preţul mediu pe metru pătrat era, în prima săptămână din 2010, 1.032 de euro în cazul garsonierelor, acum acesta a urcat la 1.042 de euro. Pe segmentul locuinţelor cu două camere, creşterea a fost de la 1.008 euro la 1.067 de euro pe metru pătrat în prezent. Dacă vorbim de apartamentele vechi cu trei camere din Cluj-Napoca, creşterea a fost de la 1.039 de euro pe metru pătrat în ianuarie 2010, la 1.042 de euro pe metru pătrat în prezent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite