INFOGRAFIE România, corigenta lumii. Politicienii corupţi şi drumurile proaste ne-au aruncat în coada clasamentului global al competitivităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România ocupă locul 145 în clasamentul privind calitatea drumurilor care include 148 de state din lume FOTO Marian Iliescu
România ocupă locul 145 în clasamentul privind calitatea drumurilor care include 148 de state din lume FOTO Marian Iliescu

Ţara noastră se plasează pe ultimele locuri în topurile mondiale privind regimul taxelor, infrastructura, politicile guvernamentale, corectitudinea în afaceri, piaţa muncii şi capacitatea de a păstra talente.

Cât de mare este, în România, presiunea fiscală pe câştigurile obţinute prin muncă sau cât de proaste sunt drumurile şi cât de puţină încredere putem avea în politicieni ştim prea bine cu toţii. 

De asemenea, ştim cât de puţin sunt respectate regulile etice în afaceri, cum sunt trataţi angajaţii de către angajatori şi cât de greu îi putem păstra în ţară pe românii talentaţi. Ei bine, aflaţi că la aceste criterii – şi la încă multe altele – România stă atât de rău încât apare pe ultimele 10 locuri în clasamentul competitivităţii globale, întocmit anual de Forumul Economic Mondial.

Astfel, din 148 de ţări analizate în ediţia pe acest an a clasamentului, România apare pe locul 146 la „efectul taxelor asupra câştigurilor din muncă“, pe 145 la „calitatea drumurilor“ şi pe 141 la „încrederea publică în politicieni“.

Mai stăm foarte prost şi la „comportamentul etic al firmelor“, „cooperarea între angajaţi şi angajatori“ (locul 139 din 148), „capacitatea de a menţine în ţară persoanele talentate“ (locul 138), „favoritisme în deciziile oficialilor guvernamentali“ (137), „presiunea fiscală asupra investiţiilor“ (136), „risipirea banilor publici“ (134), „capacitatea de a atrage talente“ (132), respectiv „încrederea în managerii profesionişti“ (131).

Avem şi puncte forte

Se prezintă România cu ceva lăudabil în faţa lumii? Desigur: impactul zero al malariei în business. Pentru lipsa acestei boli tropicale ocupăm prima poziţie în clasamentul mondial. Ar mai fi nivelul redus al tarifelor vamale (locul 4 mondial), incidenţa scăzută a virusului HIV (11), legislaţia privind drepturile omului (12) şi viteza de acces la internet (16).

Ca medie generală obţinută după evaluarea tuturor indicatorilor, România se regăseşte pe locul 76 din 148 în topul mondial al competitivităţii, în urcare cu două poziţii faţă de ediţia din anul trecut. Sau, cu alte cuvinte, suntem la limita notei de trecere din acest punct de vedere.

Suntem, în acest top, la egalitate cu Croaţia, noul stat membru al UE, şi în apropiere de ţări precum Botswana (locul 74), Georgia (72), Vietnam (70), Maroc (77) sau Slovacia (78). România este devansată în topul competitivităţii de Polonia (42), Cehia (46), Bulgaria (locul 57), Slovenia (62), Ungaria (63) sau Rusia (64). Republica Moldova se plasează pe locul 89, în timp ce Ucraina ocupă poziţia 84. Grecia, epicentrul crizei datoriilor de stat din zona euro, este pe locul 91.

Cele mai competitive economii din lume sunt – în ordine – Elveţia, Singapore, Finlanda, Germania, Statele Unite, Suedia, Hong Kong, Olanda, Japonia, Marea Britanie şi Norvegia, potrivit Forumului Economic Mondial.

Varianta integrală a topului mondial al competitivităţii

INFOGRAFIE topul competitivitatii 2013

   

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite