Cîţu: Remanierea nu e suficientă. Dragnea-Vâlcov au aruncat economia în criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prăbuşirea economiei, recunoscută oficial de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, nu poate fi redresată doar prin remanierea miniştrilor din Cabinetul Dăncilă, consideră Florin Cîţu (PNL), preşedinte al Comisiei economice, de industrie şi servicii din cadrul Senatului.

„ La începutul anului Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză la ordinul duoului toxic pentru România, Dragnea-Vâlcov, “estima” indicatorii economici care au stat la bază legii bugetului. Totul trebuia să dea bine pe hârtie, că aşa a zis sefu’. 

  

După 10 luni avem dovadă că au minţit. Sunt acolo oameni care ştiu foarte bine acest lucru dar ştiu că nu pot să lucreze în sectorul privat aşa că mint pentru Dragnea”, susţine liberalul. 

  

Acesta aminteşte că, la începutul anului, CNSP promitea o creştere economică de 6.1% pentru 2018. Acum, după ce a reaşezat datele să iasă rectificarea pozitivă, estimează o creştere economică cu 2 puncte procentuale mai mică pentru 2018!! 

  

„Despre preţuri, CNSP ne garanta o rată medie a inflaţiei pentru 2018 de 3.1%. Acum, după dezastrul din economie, recunoaşte eşecul minciunilor PSD-işte şi estimează o rată medie de 4.7%!!! Asta doar pentru preţurile bunurilor de consum. 

  

Cea mai gravă manipulare a CNSP+Dragnea+Vâlcov apare la estimare deflatorului-dinamică tuturor preţurilor din economie. La începutul anului promitea o creştere a preţurilor de 2.1% iar acum recunoaşte efectele devastatoare ale guvernării şi estimează o creştere a preţurilor de ….5.9% în 2018!!! 

  

Este clar că nici CNSP care răspunde direct la ordinele lui Dragnea+Vâlcov nu mai poate măslui foarte mult datele. Este caz penal totuşi. Dezastrul din realitatea economică i-a lovit şi pe ei peste ochi. 

  

Dar CNSP recunoaşte doar parţial dezastrul, deocamdată. Care este de fapt situaţia REALĂ din economie? 

  

Veniturile la buget mai confirmă prăbuşirea. Mai mici cu 12 miliarde de lei după 9 luni faţă de ce era estimat la începutul anului. 

  

Sau putem să mai vedem o faţă a dezastrului dacă ne uităm la reducerea cheltuiellor bugetate pentru investiţii, la concedierile din sectorul bugetar, dobânzile din ce în ce mai mari pe care le cer investitorii când împrumută statul român. 

  

 Şi mai avem dovezi. Investiille străine directe sunt la minim istoric. 

  

În fine, situaţia economică fragilă este surprinsă şi de gradul de acoperire a datoriei publice din rezervele de la BNR care a scăzut la 72% faţă de 80% la începutul anului. Asta chiar e dură şi explică de ce cresc aşa rapid dobânzile. 

  

 Pe scurt: 

  

-creşterea eonomică se prăbuşeşte 

-preţurile explodează 

-investitorii ne ocoloesc 

-investiţiile sunt tăiate 

-deficitul bugetar explodează (se încasează mai puţin decât se cheltuie = împrumuturi şi taxe mai multe şi mai mari) 

-dobânzile cresc şi pun frână şi mai tare economiei 

  

La finalul lui 2018 avem o economie care se prăbuşeşte, în care cresc preţurile dobânzile şi din care forţă de muncă continuă să plece cu o viteză de 300 de tineri pe zi. 

  

Oare este aşa de greu să estimăm ce urmează? Nu. Dragnea-Valcov au aruncat economia în criză. Nici măcar instituţiile statului care respectă cu sfinţenie ordinele lui Dragnea, nu mai pot ascunde asta. 

  

O remaniere nu rezolvă problemă României. Trebuie să plece toţi!”, scrie Cîţu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite