Cîţu explică de ce continuă România să se împrumute: Voi plăti din surplusuri împrumuturile făcute de PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a ţinut miercuri să dea o serie de explicaţii privind motivele pentru care România continuă să se împrumute, precizând că, pe lângă finanţarea deficitului lăsat de PSD va realiza un surplus, din care va achita împrumuturile făcute în anii anteriori.

„În luna februarie MF a anunţat că are în plan să împrumute 5 miliarde lei. Bineînţeles este vorba de o ţintă. Totul depinde de condiţiile pieţei iar suma finală poate să fie mai mare sau mai mică .

Dar de ce trebuie să se împrumute MF ?

Două motive:

- deficitul bugetar ESTIMAT pentru acest an

- plata împrumuturilor care vin la scadenta din anii anteriori.

De aceea eu doresc surplus la buget. Să plătesc împrumuturile făcute de socialişti din surplus şi să nu fie nevoie să mă împrumut din nou.

Lucrurile sunt simple şi mă miră că exista confuzie şi nu doar la socialişti.

Cum am ajuns aici?

Foarte simplu. Socialiştii de la PSD sunt incompeteneţi, iresponsabili şi interesaţi doar de buzunarul propriu, nu de sănătatea economiei.

Au trecut prin parlament două legi cu IMPACT BUGETAR NEGATIV MAJOR- fară surs de finanţare , legea salarizării şi legea pensiilor.

Astfel. În fiecare luna de la buget se plătesc:

  • aproximativ 11 miliarde de lei pentru pensii şi ajutoare sociale. Doar legea pensiilor votata de PSD anul trecut înseamnă că în fiecare luna 2 miliarde lei trebuie luaţi de undeva- PSD nu a indicat sursa de finanţare.
  • aproximativ 9 miliarde lei salarii în sectorul bugetar. Şi aici sunt aproape 2.5 miliarde lunar care nu au sursa de finanţare.
  • aproximativ 4 miliarde lei pentru medicamente şi bunuri şi servicii
  • aproximativ 1 miliarde de lei pentru subvenţii agricultura în avans

Mai sunt şi alte cheltuieli dar acestea sunt majore.

Se vede clar că avem 4.5 miliarde lei fară acoperire şi banii trebuie luaţi de undeva. PSD când a trecut legile prin Parlament le-a lăsat fară sursa de finanţare- subminarea economiei naţionale?

Nu exista secrete aici. Anunţ la început de an necesarul de finanţare pentru tot anul. La început de luna tintă pentru luna respectivă. Pieţele ştiu când încerc să împrumut de pe piata locala.

Ce fac eu diferit?

Ţintesc surplus bugetar pe termen mediu. Pieţele au încredere şi ne premiază cu dobânzi mai mici. DOAR aşa pot să reduc datoria publică şi implicit sumele imprumutate. Deja am început cu un deficit mai mic în 2020”, a scris Cîţu pe pagina sa de Facebook.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite