Cîţu: Dublarea alocaţiilor costă 6 miliarde lei, iar reducerea TVA costă 11,8 miliarde lei. Deficitul se duce spre 5%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu susţine că politicul se joacă cu focul FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Cîţu susţine că politicul se joacă cu focul FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat marţi seară, la Digi 24, că dublarea alocaţiilor ar costa 6 miliarde lei, în timp ce prin reducerea TVA se pierd 11,8 miliarde lei. Prin aplicarea ambelor măsuri, deficitul în 2020 se va duce către 5% în 2020.

„Dublarea alocaţiilor – 6 miliarde de lei. La TVA 11,8 miliarde. Doar din dublarea alocaţiilor deficitul o să se ducă la 4,13%. Cu reducerea TVA se duce spre 5%”, a declarat Florin Cîţu.

Marţi, comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor a dat un raport de adoptare unui proiect care prevede reducerea cotei standard de TVA de la 19% la 15% şi scăderea cotei TVA pentru alimente de la 9% la 5%.

De asemenea, comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a votat, marţi, un raport de adoptare pentru proiectul de lege care prevede dublarea alocaţiilor pentru copii de la 150 lei la 300 lei.

Ambele proiecte vor ajunge la votul final, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor.

Ministrul Finanţelor a declarat că, prin adoptarea acestor măsuri, „clasa politică se joacă cu focul” şi „fac rău României”.

„Ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este văzut de actorii internaţionali. Politicienii aruncă astăzi ţara în aer. Până la urmă politicienii români trebuie să înţeleagă că fac rău românilor aruncând ţara în haos. Zilele următoare veţi vedea presiune pe cursul valutar şi pe dobânzi. Pieţele valutare nu aşteaptă, ele reacţionează. Cel mai mare risc este volatilitatea politică şi aceasta este în Parlament. Să ştie de unde vine acest cost, de la politicul care se joacă cu focul. Este o ambiţie şi este o ambiţie copilărească, să nu spun prostească”, a precizat Cîţu. 

Citeşte şi:

PSD se răzbună pe liberali cu propriile lor arme: Un proiect PNL de scădere a TVA, aprobat de social-democraţi. Fiscalist: Explodează bombele

PSD face jocul PNL de anul trecut: Dublarea alocaţiilor pentru copii, adoptată în comisia de muncă. Vot decisiv, miercuri

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite