UPDATE Cîţu: Dragnea, Ciolacu şi PSD au pierdut primul din cele două procese cu fraţii Micula

UPDATE Cîţu: Dragnea, Ciolacu şi PSD au pierdut primul din cele două procese cu fraţii Micula

Florin Cîţu, premier desemnat şi ministru interimar al Finanţelor, a declarat că România a câştigat cel de-al doilea proces cu fraţii Micula, în timp ce pe primul l-au pierdut „Dragnea, Ciolacu şi PSD”.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Când nu furi, se poate! Dragnea, Ciolacu şi PSD au pierdut primul din cele doua procese cu fraţii Micula. 
 
De ce nu ne spune PSD cum a reuşit performanţa să piardă acest proces? Sigur ştie Ciolacu. 
 
Ieri PNL a demonstrat că se poate şi AM CÂŞTIGAT al doilea proces intentat României de fraţii Micula. Daca nu ai interese personale se poate să câştigi şi pentru Romania. 
 
Am salvat 2.4 miliarde de euro în timp ce gaşca Dragnea-Ciolacu-PSD au pierdut 900 milioane de lei”, a declarat Florin Cîţu.
 
UPDATE, ora 17,30: Ulterior, Ministerul Finanţelor a remis presei următorul comunicat:
 
România a câştigat cel de-al doilea proces intentat de familia Micula  şi firmele controlate, care au solicitat despăgubiri de 2,36 miliarde euro
 
Statul român a câştigat la finalul săptămânii cel de-al doilea proces intentat de reclamanţii loan Micula, Viorel Micula şi cele 10 societăţi din grupul controlat de aceştia la Curtea de Arbitraj Internaţional a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii, prin care au cerut României despăgubiri de 2,36 miliarde euro.
 
Tribunalul intenaţional a stabilit, totodată, că reclamanţii trebuie să plătească României cheltuielile de arbitraj în procent de 75%, respectiv suma aproximativă de 4,5 milioane euro, la care se vor calcula dobânzi de 2,91% pe an până la plata integrală a sumei datorate.
 
Familia Micula a susţinut că, în special după aderarea la Uniunea Europeană în anul 2007, România a permis şi facilitat existenţa şi dezvoltarea unor importante pieţe negre în domeniul producerii de produse alcoolice, nu a aplicat legislaţia fiscală care permitea colectarea taxelor şi impozitelor în domeniul producerii alcoolului şi au fost impuse modificări unilaterale ale contractelor de exploatare a apei minerale (de către Societatea Naţională a Apelor Minerale) care au condus la creşterea costurilor pentru extragerea acesteia.
 
În urma apărărilor formulate de reprezentanţii avocaţiali ai României, tribunalul arbitral a constatat că România nu şi-a încălcat obligaţia de a asigura un tratament corect şi echitabil şi obligaţia de protecţie deplină şi securitate a investiţiei reclamanţilor.
 
Trebuie precizat că obiectul acestui litigiu reprezintă o speţă total diferită faţă de primul proces intentat de familia Micula şi câtigat de reclamanţi în urmă cu şase ani, Principala critică formulată în primul diferend viza facilităţile fiscale acrodate de statul român şi apoi eliminate sau reduse.
 
Curtea de arbitraj a reţinut atunci că România a redus în mod justificat facilităţile acordate admiţând că aderarea României la Uniunea Europeană era de interes naţional. Totuşi, Curtea a decis în 2013 definitiv împotriva României, motivând că principiul Tratamentului Corect şi Echitabil a fost încălcat sub două aspecte.
 
Plata despăgubirilor decise de Curtea de Arbitraj în urmă cu şase ani a fost efectuată la finele anului trecut, când au fost astfel deblocate conturile unor instituţii ale statului român pe care reclamanţii le-au blocat în vederea executării creanţelor.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: