Cîţu, despre şomaj tehnic şi concedierea bugetarilor: Cheltuielile cu salariile şi pensiile publice sunt 109 miliarde de lei pe an. Trebuie reevaluate

Cîţu, despre şomaj tehnic şi concedierea bugetarilor: Cheltuielile cu salariile şi pensiile publice sunt 109 miliarde de lei pe an. Trebuie reevaluate

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Plus, că se vor reevalua cheltulile publice, care ajung la 109 miliarde de lei pe an.

Ştiri pe aceeaşi temă

Întrebat dacă se vor concedia circa 5%, respectiv 60.000 de bugetari, şi care sunt datele privind şomajul tehnic în rândul bugetarilor, Florin Cîţu a spus:
 
- Proiectul este la Ministerul Muncii. Eu am vorbit despre toţi românii, este un cost care trebuie suportat de toţi angajaţii. Nu ştiu detaliile aici. Întrebaţi la Ministerul Muncii
 
Întrebat de concedierea a 5% dintre bugetari, estimată la circa 60.000 de bugetari,
 
- Eu mă uit la lucruri mai pragmatice. Noi continuăm reforma, care este bine fundamentată şi are un impact pe termen lung.
 
- Este important să ştim că implementăm digitalizarea
 
- Suntem în testări cu casele de marcat la ANAF . Instituţiile publice vor lucra cu Trezoreria de la distanţă
 
„Cheltuielile de personal în sectorul public sunt de 109 miliarde de lei pe an, împărţite cu 32 de miliarde de lei autorităţile locale, 56 de miliarde bugetul de stat şi mai sunt vreo 18 miliarde sau restul, cât rămâne, în alte instituţii care sunt cu acţionar majoritar de stat sau parţial şi cu venituri proprii. Am spus că este nevoie de o reevaluare a cheltuielilor bugetare. 

În contextul acestei rectificări bugetare, unde avem o creştere a cheltuielilor doar după câteva săptămâni, de aproape 12-13 miliarde de lei şi o scădere a veniturilor în jur de 20 de miliarde de lei sau chiar mai mult, deficitul creşte semnificativ. Problema nu este doar că deficitul creşte, ci că acesta trebuie finanţat. Tot spun asta şi repet: când promitem 1.000 de lei sau 2.000 de lei, trebuie să-i dăm. Asta e problema cu finanţare deficitului, că noi promitem doar pe hârtie. În acest context, este clar că trebuie să reevaluăm practic acele sectoare sau acea parte a bugetului cu cheltuieli mari să vedem dacă putem să le amânăm pentru 2021. Cele mai mari cheltuieli din buget sunt asistenţă socială şi cheltuielile de personal.

Cele mai mari cheltuieli din buget sunt asistenţă socială şi cheltuielile de personal. Trebuie reevaluat bugetul şi vom veni cu o soluţie zilele următoare. Dublarea alocaţiilor nu e cuprinsă în banii de buget. Nu există o astfel de promisiune în acest moment, pentru că cei care au făcut-o nu a indicat şi surse de finanţare pentru ea. Dar creşterea pensiilor era în bugetul iniţial, însă ea va depinde de execuţia bugetară”, a spus ministrul.

Acesta nu a comentat pe marginea măsurilor anunţate recent de către premierul Ludovic Orban şi ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, prin care angajaţii din sistemul bugetar ar urma să intre prin rotaţie în şomaj tehnic, menţionând doar că la Ministerul Finanţelor nu există un asemenea document.

"Nu a existat şi nu există la Ministerul Finanţelor Publice un astfel de proiect. Dacă există acest proiect, cred că este la Ministerul Muncii şi nu ştiu ce formă va avea, deci nu pot să comentez. Eu am vorbit în general despre toţi românii, nu doar despre cei din sistemul bugetar. Toţi vom suporta acest cost. Mă refeream şi la sistemul bancar...", a afirmat ministrul de resort.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a anunţat miercuri seara că a fost pregătit un proiect de act normativ care vizează şomajul tehnic pentru instituţiile publice, angajaţii având posibilitatea de a rămâne acasă, prin rotaţie, un număr egal de zile dintr-o lună.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: