Cîţu anunţă o premieră absolută la ANAF: „Acum trebuie doar să vedeţi ce faceţi cu toate orele libere pe care le aveţi în plus“

Cîţu anunţă o premieră absolută la ANAF: „Acum trebuie doar să vedeţi ce faceţi cu toate orele libere pe care le aveţi în plus“

Florin Cîţu  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu anunţă „în premieră absolută” identificarea vizuală online pentru înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual (SPV). El afirmă astfel că „acum trebuie doar să vedeţi ce faceţi cu toate orele libere pe care le aveţi în plus”.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Gata cu drumurile la ANAF. Doar clickuri. Am promis reforma digitală a Administraţiei Fiscale şi mă ţin de cuvânt. Prin identificarea vizuală online fiecare român va putea să-şi facă un cont în spaţiul privat virtual din faţa calculatorului. Gata. Nu mai este nevoie să mergeţi la ANAF sau administraţiile locale să staţi la coadă ca să plătiţi impozite şi taxe. Acum trebuie doar să vedeţi ce faceţi cu toate orele libere pe care le aveţi în plus”, a scris Florin Cîţu pe Facebook.

El afirmă că Guvernul va informatiza toate procesele. „Veţi vedea o cu totul altă faţă a administraţiei publice, demnă de secolul 21 şi de o ţară europeană!”, a completat ministrul.

Cum funcţionează identificarea vizuală online pentru înregistrarea în SPV

Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală au dezvoltat şi implementat o nouă facilitate a serviciului Spatiul Privat Virtual pentru persoanele fizice: identificarea vizuală online, care este operaţională începând cu data de 11 august.

Identificarea persoanelor fizice care doresc să se înregistreze în SPV poate fi efectuată de la distanţă şi prin intermediul unei sesiuni video (identificare vizuală online). Pentru identificarea vizuală online este necesar ca persoanele fizice să se programeze onlineprin intermediul aplicaţiei dedicate disponibilă pe site-ul www.anaf.ro. Programarea online trebuie efectuată în termen de zece zile de la momentul înregistrării în SPV. În situaţia în care persoana fizică nu poate participa la sesiunea video, aceasta se poate reprograma în intervalul celor zece zile.

În cazul exercitării de către persoana fizică a opţiunii privind aprobarea prin identificare vizuală online, ANAF transmite persoanei fizice o informare, pe e-mail, care cuprinde:

a) instrucţiuni de desfăşurare a identificării vizuale online ce se va derula;

b) comunicarea faptului că, în situaţia în care nu poate participa la identificarea vizuală online la data şi ora programate, acesta are posibilitatea de a solicita o reprogramare.

c) comunicarea faptului că neprezentarea la ora şi data ce vor fi comunicate va conduce la respingerea înregistrării în SPV;

d) reguli de conduită.

În timpul sesiunii de identificare vizuală online funcţionarul public poate formula întrebări cu privire la informaţii ce trebuie să conţină elemente cunoscute de ANAF şi persoana fizică. În situaţia în care persoana fizică nu răspunde corect întrebărilor adresate, cererea de înregistrare în SPV se respinge.

ANAF reaminteşte că aprobarea înrolării în mediul electronic în Spaţiul Privat Virtual a persoanelor fizice, care se înregistrează cu nume utilizator şi parolă, se poate realiza de la distanţă şi prin identificarea cu numerele atribuite următoarelor documente acceptate de aplicaţie:

1. notificarea privind destinaţia sumei de 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii, pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult (emise începând cu data de 05.03.2018)

2. notificare privind nedepunerea în termen a Declaraţiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (emise începând cu data de 09.10.2017)

3. notificare privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă potrivit prevederilor art. 7 şi art. 59 din Codul fiscal sau ale Convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiate între România şi _____ de către persoana fizică sosită în România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile (emise începând cu data de 07.04.2020)

4. notificare privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă potrivit prevederilor art. 7 şi art. 59 din Codul fiscal sau ale Convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiate între România şi _____ de către persoana fizică plecată din România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile (emise începând cu data de 07.04.2020)

5. notificare privind nedepunerea în termen a declaraţiei de venit (emise începând cu data de 09.01.2017)

6. notificare privind nedepunerea la termen a declaraţiei de impunere (emise începând cu data de 09.01.2017)

7. decizie de impunere – emisă începând cu anul 2013 sau

8. decizie referitoare la obligaţii de plată accesorii - emisă începând cu anul 2013 sau

9. somaţie - emisă începând cu data de 01.01.2015.

10. numărul scrisorii primită în anul 2018 de la Ministerul Finanţelor Publice, referitoare la înrolarea în acest serviciu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: