Cîţu, analist economic: FMI culege acum ce a semănat. Ne-a obişnuit în ultimii cinci ani să semneze scrisori de intenţie deşi nu se făceau reforme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nesemnarea unei scrisori de intenţie de către Fondul Monetar Internaţional (FMI), în urma misiunii care are loc în perioada 27 ianuarie – 10 februarie la Bucureşti, nu va avea efecte pe termen mediu şi lung şi nu se va resimţi pe pieţele financiare, însă acest lucru se întâmplă pentru „aşa ne-a obişnuit FMI în ultimii cinci ani“, semnând scrisori chiar dacă Guvernul român nu făcea reformele promise, a declarat analistul economic Florin Cîţu.

„Nu cred că va avea vreun efect faptul că FMI pleacă fără o scrisoare de intenţie, este un acord în care România nu trage bani. Nu înţeleg de ce l-am semnat, s-a spus la momentul respectiv că ne dă credibilitate în rândul investitorilor şi putem împrumuta mai ieftin. Nu văd niciun efect pe termen mediu şi lung că FMI pleacă fără o scrisoare de intenţie. Este îngrijorător faptul că iar amânăm din reforme, dar aşa ne-a obişnuit FMI în ultimii cinci ani. FMI semna scrisori de intenţie deşi nu se făceau reforme. Acum culege ce a semănat“, a declarat pentru „Adevărul“ analistul economic. 

Mai mult, Cîţu spune că la fel s-a întâmplat şi în 2005-2006, când acordul cu finanţatorii internaţionali a fost rupă în timpul guvernării Tăriceanu, reformele fiind amânate, reforme care s-au adunat şi care, ulterior, au costat. 

Potrivit unor surse apropiate discuţiilor dintre Guvern şi reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale, FMI şi autorităţile de la Bucureşti ar fi ajuns sâmbătă la un acord privind reluarea privatizării CFR Marfă. Întrebat dacă angajamentul privind reluarea privatizării CFR Marfă va fi respectat în condiţiile nesemnării unei scrisori de intenţie, Cîţu a spus că nu se aşteaptă la reluarea procesului de vânzare a opretorului feroviar, întrucât această măsură ar duce la disponibilizări, ceea ce nu este caracteristic unui guvern socialist.    

„Nu cred că vom vedea reluarea privatizării CFR Marfă. Guvernele socialiste, şi nu numai cel din România, nu vor merge pe astfel de reforme, de privatizări, ar însemna creşterea şomajului, iar acest lucru nu şi-l doresc“, a mai spus analistul. 

Premierul Victor Ponta a anunţat astăzi că acordul cu FMI este în vigoare, însă delegaţia instituţiilor financiare internaţionale va pleca fără semnarea unei scrisori de intenţie întrucât nu s-a ajuns la un consens asupra a două puncte -  reluarea calendarului de liberalizare a preţului la gazele naturale pentru populaţie şi restructurările din sectorul de energie electrică pe bază de cărbune, respectiv Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi Complexul Energetic Oltenia (CEO). 

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite