Cîţu: Agenţiile de rating ar trebui să ţină cont de măsurile luate de Guvern pentru reducerea deficitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîţu a declarat pentru Bloomberg să marile agenţii de rating ar trebui să ţină cont de măsurile luate de Guvern pentru a reduce deficitul.

Florin Cîţu, şef al Guvernului României de numai trei luni, promite nu numai că poate stabiliza finanţele „tensionate” ale ţării, ci că poate, de asemenea, să oprească şi deteriorarea ratingului suveran al României la categoria „junk”, în ciuda provocărilor pandemiei, scrie Bloomberg, citat de Economedia.ro.

Florin Cîţu, economist la ING Bank NV înainte de a trece în politică în 2016, a anulat deja o creştere programată de 40% a pensiilor care risca să ducă ţara în categoria nerecomandată investiţiilor, scrie Bloomberg. În ciuda cheltuielilor suplimentare necesare în pandemia de Covid-19, el a stabilit un buget care va reduce deficitul României, cel mai mare din Uniunea Europeană la momentul la care a lovit pandemia.

Marile companii de rating, care sunt la un pas de a încadra România în categoria „junk”, având perspective negative, ar trebui să „aprecieze” măsurile luate de Guvern, afirmă Cîţu. Însă el spune că, deşi companiile îşi reduc rapid perspectivele, durează mai mult pentru a le îmbunătăţi.

„Faptul că am arătat că există o cale clară şi credibilă ar trebui să ajute. Vom vedea dacă vor îmbunătăţi perspectivele anul acesta”, a declarat marţi Florin Cîţu, într-un interviu pentru Bloomberg.

Întrucât economia României s-a remarcat prin cele mai bune performanţe din UE în ultimul trimestru al anului 2020, Cîţu şi cabinetul său au elaborat un plan pentru creşteri treptate şi durabile ale pensiilor, după plafonarea cheltuielilor cu salariile de stat.

Acestea, combinate cu planuri pentru reorganizarea companiilor de stat şi închiderea celor care „mănâncă” resursele publice, ar trebui să contribuie la reducerea deficitului bugetar către limita UE de 3% din PIB până în 2024, de la 9,8% anul trecut. Produsul intern brut va creşte cu 4% sau mai mult în acest an, potrivit premierului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite