Cioloş vrea să-i lase fără subvenţii pe marii latifundiari

Comisia Europeană ar putea limita subvenţiile directe la hectar, astfel încât marii latinfundiari să nu mai ia subvenţii în valoare de mii de euro, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Ştiri pe aceeaşi temă

Propunerea îi aparţine lui Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, şi există semnale că această idee va fi acceptată de Comisia Europeană.

"Să aşteptăm propunerea domnului Cioloş pentru detalii. Vor să limiteze plăţile directe. Până acum ele nu erau limitate pe suprafeţe. O fermă un milion de hectare primea direct toţi banii care erau corespunzători acestei suprafeţe. Domnul Cioloş doreşte şi insistă - şi din câte am înţeles eu, va fi îmbrăţişat de CE - să limiteze suprafaţa. Dar nu vreau să vă dau încă cifra", a explicat Orban.

Ministrul a adăugat că trebuie aşteptat anunţul CE. "Nu vreau să fac ca alte state europene, să intervin înainte ca propunerea să treacă prin colegiu".

Orban a mai explicat că scopul măsurii pe care Comisia ar putea să o adopte este "că pe undeva, la suprafeţe mari, sumele sunt deja foarte mari şi nu se mai stimulează eforturile de creştere a productivităţii. Pur şi simplu sumele alocate sunt consistente şi fermierii nu îşi mai pun problema creşterii competitivităţii, nu mai fac eforturi să găsească variante pentru adoptarea unor soluţii prietenoase cu mediul".

Ministrul Afacerilor Europene consideră că soluţia este una bună pentru România: "Propunerea este favrorabilă României şi altor ţări aflate în situaţia României. Desigur că va fi o negociere, sunt lucruri care se pun sub semnul întrebării".

Dintre cele 9,5 milioane de hectare de teren agricol din România, peste un milion de hectare sunt nelucrate, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii. Actuala Politică Agricolă Comună îi încurajează pe proprietarii de terenuri să le lase pârloagă pentru că primesc subvenţii de până la 176 de euro pe hectar.

Cei mai privilegiaţi de acordarea subvenţiilor sunt deţinătorii de suprafeţe foarte mari, de zeci de mii de hectare, iar, în România, aceştia sunt străini. Citiţi mai multe detalii aici.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările