VIDEO Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş: „Tânărul fermier va avea o primă de până la 75.000 euro pentru ferma familială“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş FOTO Sever Gheorghe
Dacian Cioloş FOTO Sever Gheorghe

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a dezbătut la Adevărul Live, alături de jurnalistul Cristian Unteanu, reformele masive de reorganizare pentru agricultura şi economia europeană, finalizate în această săptămână la Bruxelles.

Reforma Cioloş“, cea mai importantă reconfigurare a politicii europene în domeniul agricol a fost agreată într-o formă finală marţi noaptea, urmând să primească votul formal pe 30 septembrie.

Urmăriţi Live principalele declaraţii ale Comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloş

Cristian Unteanu

Acest proiect este poate cel mai mare proiect al Comisiei Europene din ultimii ani, poate chiar din istorie.

Dacian Cioloş, Comisar european pentru Agricultură

Redefinirea PAC înseamnă pentru România faptul că ţara noastră a fost de la început prezentă în această reformă.

În primul rând, subvenţiile se pot acorda în continuare la hectar, dar putem să modulăm subvenţia spre fermele mici, sau cele de familie.

Faţă de suma oferită până acum, România poate creşte subvenţia pentru anumite categorii. Prin acest principiu al vaselor comunicante, reducând uşor dintr-o parte, se poate valorifica în altă parte.

Această modulare există în regulamentul pe care l-am adoptat. Deci România poate decide aceste lucruri singură, doar să notifice Comisia.

Din 2010 şi până acum, Comisia a jucat un rol central pentru că noi trebuia să ne regăsim în legislaţia deja în vigoare. Dar din momentul în care PAC va fi adoptată, mingea trece în terenul guvernelor naţionale, care vor decide.

PAC trebuie modulată pe specificul naţional. Nu ne permitem să avem o politică centralizată, când avem 28 de membre diferite. PAC oferă instrumentele, dar autorităţile locale trebuie să le folosească.

România poate lua în considerare probeleme structurale pe care le are - mai ales asocierea în domeniul agricol, dar şi în infrastructură. Aceste sunt lucruri vizate direct de PAC şi România are alocată o parte importantă pentru dezvoltarea rurală. 

Avem două elemente inevitabile pe care guvernele nu le pot „sări“ - organizarea fermelor şi abordarea sectorială. România are câteva sectoare şi pentru piaţa internă, dar şi pentru export - mai ales sectorul legume, fructe, ovine, bovine, dar şi sectorul laptelui poate fi dezvoltat incredibil pentru export. Trebuie un buget ţintit pentru dezvoltarea acestor sectoare. Eu recomand finanţarea sub-programelor, pentru a viza direct aceste domenii.

Camerele agricole – sper să vedem începerea acestui proiect. Dar dincolo de acestea, pot fi gândite servicii de asistenţă tehnică şi la o scară mai redusă, care să nu coste mult şi să vizeze un anumit sector. De exemplu, se vorbeşte foarte mult despre sectorul legume-fructe.

Tocmai pentru că în acest domeniu, pentru a vedea în hipermarketuri fructe româneşti, e inevitabil să nu trecem prin faza asocierilor agricole. Mai mult de o treime din agricultura UE este acoperită de forme asociative, care nu pun în pericol proprietate sau deciziile producătorului. Această verigă a colectării pentru comercializarea masivă are nevoie de asociere, pentru a putea negocia cu retailerul. 

În ultimii şapte ani, Polonia şi-a crescut incredibil prezenţa pe pieţele europene. A ajuns de la un grad de organizarea a producătorilor în jur de 2%, acum sunt undeva la 15%. Producătorii au înţeles că dacă nu se organizează nu au nicio şansă cu producătorii din alte state vestice. Şi ei au avut CAP-uri şi regim comunist, dar nu au privit lucrurile aşa.

Vis-a-vis de tineri, este prima oară când PAC are o abordare specială pentru sprijinirea tinerilor: prin politica de subvenţionare directă a fermei, dar şi o politică de investiţie. Vor exista subvenţii specifice pentru primii 5 ani după instalare: pentru fiecare hectar 25% în plus faţă de subvenţia normală. Şi va fi o obligaţie. Pentru fermele până la 90 de hectare, familiale. De asemenea, va avea o primă de instalare de până la 75000euro pentru dezvoltarea unei ferme familiale. Va depinde de la stat la stat, dar Comisia va superviza şi va aproba aceste prime. Această primă va fi un supliment la subvenţia suplimentară pentru tinerii fermieri.

Omul care rescrie istoria agriculturii europene, Dacian Cioloş, la Adevărul Live

Un tânăr va trebui să privească în viitor, să vadă unde vrea să ajungî în 10-15 ani şi să aibă o abordare managerială, să ştie în ce investeşte. 

Toate fondurile europene sunt gestionate de autorităţile de management şi agenţia de plăţi. Primarii din România ştiu că această facilitate  de asistenţă şi consiliere va apărea din 2014.

Vinurile moldoveneşti, liber pe piaţa UE

Am vorbit cu Comisarul pentru Extindere, Stefan Fule, pentru a ajuta Moldova şi am luat decizia de a sprijini politic, dar şi economic. Comisia a decis să ofere Moldovei posibilitate de a liberaliza piaţa, dar noi am reuşit să găsim şi unealta prin care putem să facem acest lucru cât mai repede pentru a ajuta Chişinăul care este presat economic din multe puncte de vedere. Vinul moldovenesc se va integra foarte bine pe piaţa europeană de aici. Am explicat raţiunea politică şi economică, iar în câteva luni cred că se va putea implementa. 

Planuri de viitor

Până după alegerile europarlamentare, nu există decât speculaţii. Cred că nu are sens să pun problema acum, până nu voi şti cine este noul preşedinte al Comisiei.

Eu sper să pot rămâne în preajma acestui domeniu.

Nu îmi pun problema să vin şi să mă implic în politica românească la nivel de partid. Dar pe termen mediu, nu mă gândesc la asta. Eu cred că pot să fiu eficient acolo unde am competenţe şi pot să valorific acest lucru.

Personal, pot să spun că am evoluat foarte mult în anii aceştia. Reforma PAC m-a învăţat multe lucruri, nu numai tehnic, dar şi din punct de vedere al negocierilor.

Este modalitatea cea mai concretă de a construi identitatea europeană, fără a renunţa la caracteristicile tale naţionale.

Voi merge în Deltă cu Comisarul pentru Afaceri Maritime,Maria Damanaki pentru a discuta o strategie specială pentru acea zonă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite