Ciobanii vor să reia protestele, pentru că Legea vânătorii nu a fost modificată. Parlamentarii, acuzaţi că-şi văd doar propriile interese, fiind şi vânători

Ciobanii vor să reia protestele, pentru că Legea vânătorii nu a fost modificată. Parlamentarii, acuzaţi că-şi văd doar propriile interese, fiind şi vânători

Ciobanii n-au reuşit să corecteze Legea vânătorii

Crescătorii de oi şi capre vor să reia protestele, din cauză că problemele nu le-au fost soluţionate, iar Guvernul nu a modificat Legea vânătorii aşa cum au cerut, mai ales articolele care privesc perioada de păşunat şi numărul de câini la stână.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România (afiliat Agrostar - n.r.) îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că, deşi la protestul organizat în luna decembrie 2015 circa 8.000 de crescători de animale au obţinut promisiuni că problema se va rezolva, în acest moment suntem în aceeaşi situaţie.
Deşi Legea vânătorii trebuia să sufere modificări importante, legate nu doar de prevederile ce privesc perioada de păşunat şi de numărul de câini pentru care a fost dată ordonanţa care a expirat, ci şi cu privire la dreptul de proprietate şi despăgubiri acordate fermierilor. Nimic nu este rezolvat“, a transmis miercuri Federaţia  Naţională a Sindicatelor din Agricultură - Agrostar.

Claudiu Frânc: „Aţi văzut vreun parlamentar care nu e şi vânător?“

Întrebat de „Adevărul“ de ce crede că parlamentarii nu vor să corecteze Legea vânătorii, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine, Claudiu Frânc, ne-a declarat:
Parlamentarii şi-au făcut această lege pentru interesele lor. De ce nu vor s-o schimbe? Păi, aţi văzut vreun parlamentar care nu e, în timpul liber, şi vânător?“.

Legea actuală le interzice ciobanilor păşunatul între 6 decembrie şi 24 aprilie şi nu le permite să ţină mai mult de trei câini ciobăneşti la stână.

Încercări eşuate

Ordonanţa de Urgenţă 60/2015, prin care se suspenda aplicarea prevederilor Legii vânătorii, trebuia să devină lege.

Proiectul de lege a fost pus în discuţia Comisiei pentru agricultură din cadrul Camerei Deputaţilor pe 26 aprilie, la o zi după ce Ordonanţa de Urgenţă nu mai producea efecte.

„Degeaba am participat împreună cu Federaţia Agrostar la diferite şedinţe ale subcomisiei formate, nu s-a obţinut nici un rezultat. Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a modifica această lege.
Dacă va trebui să ieşim din nou în stradă, o vom face“, a declarat vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, Horia Moruţan.

Mii de oieri au protestat la mijlocul lunii decembrie în centrul Capitalei, nemulţumiţi de o lege care le interzice să ţină la stâne câţi câini vor. Premierul Dacian Cioloş le-a promis atunci modificarea legilor prin ordonanţă de urgenţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările