Ciobanii au pătruns în curtea Parlamentului. Cristiana Anghel, către un oier: Eşti prost!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.000 de crescători de oi protestează în faţa Parlamentului faţă de Legea prin care se limitează numărul câinilor pe care îl pot deţine ciobanii la stâne. Protestatarii au forţat intrarea în curtea Parlamentului, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor.

UPDATE 18.30: Protestele s-au încheiat. Ciobanii se declară învingători, dar ameninţă că vor reveni

Cei peste 3.000 de crescători de oi care au protestat, marţi, la Palatul Parlamentului au încheiat manifestaţia după aproximativ opt ore, spunând că dacă Legea vânătorii nu va fi modificată, aşa cum li s-a promis, ciobanii vor veni cu oile să protesteze din nou, iar ”lucrurile vor fi foarte rele”.

Protestul crescătorilor de oi s-a încheiat la ora 17.00, când reprezentanţii crescătorilor de oi care au fost la negocieri la Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor le-au transmis manifestanţilor să plece acasă după ce au obţinut promisiunea că va fi modificată legea astfel încât să poată merge cu oile la păscut pe terenurile lor şi să aibă câţi câini vor.

Crescătorii de oi s-au declarat ”învingători” după discuţiile din Comisia de Agricultură, considerând că acestea au fost un succes deoarece cele două puncte pe care le revendicat le-au fost aprobate la nivel declarativ. Pentru celelalte revendicări se va constitui un grup de lucru ce va stabili care sunt modificările pe care le doresc la Legea vânătorii.

"Să ştiţi că legea se va schimba. Ne-a promis primul-ministru, cu care am vorbit telefonic, am înţeles că este plecat la Bruxelles.
Se aprobă ordonanţă de lege începând de luni, ne-a promis şi doamna ministru de la Mediu, ne-a promis că se vor schimba foarte multe legi, foarte multe legi care s-au dat aşa cum s-au dat, pe bandă rulantă.
Va fi o ordonanţă de urgenţă care se va da în cel mai scurt timp, luni. (...) Dacă nu se vor ţine de promisiuni, atunci să ştiţi că lucrurile vor fi foarte rele pentru că vom veni foarte mulţi.
Acum nu am fost nici măcar jumătate. Va fi foarte rău, atunci nu vom mai ţine cont de nimic, vom veni şi cu animale.
Azi am protestat paşnic, ne-am asumat răspunderea. (...) Au recunoscut şi ei că legea a fost o greşeală, dar nu putem acuza noul guvern deoarece legea a fost făcută de vechiul guvern.
Au spus că o lege nu se poate anula aşa uşor, dar o Ordonanţă de Urgenţă se poate da, dar sigur noi vom consulta un jurist. Vom alcătui un comitet din 4-5 persoane cu care să întocmim un document care să cuprindă toate solicitările de modificare a legii pe care le dorim.
Mergem cu oile pe terenurile noastre la păşunat cu câţi câini vrem, cu condiţia ca la turmele de oi să nu avem câini de vânătoare", a declarat Dan Petrescu din Curtea Argeş, spunând că este reprezentant al persoanelor fizice, şi nu al asociaţiilor, şi că are o turmă cu 2.000 de oi.

UPDATE Legea care limitează numărul de câini la maximum trei a fost întoarsă la reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis în vara acestui an, dar Parlamentul a trimis-o înapoi la Cotroceni în aceeaşi formă. Astfel, preşedintele a fost nevoit să o promulge în forma primită de la Parlament. 

UPDATE Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Domnul Tăriceanu a cerut modificări prin OUG. Premierul a spus că este o lege iniţiată de Parlament. Pe acest proiect de lege nu poate să se emită o OUG. În cel mai scurt timp, Guvernul va veni cu o soluţie tehnică şi legală. O modificare punctuală nu poate avea loc în scurt timp. La nivelul ministerelor se caută această soluţie. 

UPDATE: Negocieri: se caută o ordonanţă de abrogare a prevederilor buclucaşe

Cu puţin timp în urmă, reprezentanţii ciobanilor au ieşit de la negocierile purtate cu parlamentarii. Deputatul Nini Săpunaru a declarat că se va încerca elaborarea unei ordonanţe de urgenţă prin care se vor abroga prevederile din Legea vânătorii pe care le incriminează crescătorii de ovine.

Este vorba despre prevederea care limitează păşunatul şi cea care limitează numărul de câini pe care i-ar putea utiliza ciobanii la îndrumarea turmelor de oi.

UPDATE Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, la Digi 24:  Sperăm să găsim o soluţie pentru a-i împăca şi pe crescătorii de oi şi pe vânători. Legea a fost adoptată în perioada anterioară venirii Guvernului. Cred că a fost o scăpare. Trebuie să ne aşezăm la masa discuţiilor. Mi s-au părut pertinente părerile oierilor. Să se găsească cea mai bună formulă pentru a linişti spiritele şi să modificăm legislaţia. Am discutat personal cu Nini Săpunaru. Legea prevede ca între 6 decembrie şi 24 aprilie să nu se permită ieşitul la păşunat pe câmp. Trebuie avute în vedere situaţiile în care oierii deţin terenuri. Sunt o serie de aspecte care trebuie modificate. O vom rezolva înainte se sfârşitul anului.

UPDATE Ciobani: "O să mâncaţi poşircă străină în loc de brânză românească!"

„O să ajungeţi voi, la oraş, să mâncaţi numa poşircă din aia din străinătate, nu brânză, caşcaval şi caş românesc. Îi nenorocire ce ne-au făcut cu legea asta, nu putem nici măcar să trecem oile de la munte la şes, că trebuie să ne cerem voie de la domnii vânători“, ne-a spus un grup de ciobani veniţi din nordul ţării.

„Lupilor, plecaţi acasă / Lăsaţi oile să pască / Pe păşunea strămoşească“, a scandat un alt grup.

„La o sută de oi, trebuie cel puţin 10 câini conducători, dresaţi special să stăpânească turma, dar ce ştiu oamenii ăştia cu legea lor? Ştiu numa să dea din gură şi să facă legi pe de-a-ndoaselea“, ne-a spus un cioban din grupul venit de la Călăraşi.

UPDATE: Dragnea îi cere lui Iohannis să solicite Parlamentului reexaminarea Legii vânătorii

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a transmis, marţi, o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cere să solicite Parlamentului reexaminarea Legii vânătorii.

Potrivit unui comunicat de presă, Liviu Dragnea atrage atenţia asupra modificărilor aduse la Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, privind extinderea limitării numărului de câini de la cei care însoţeau turmele, la cei care păzesc stânele.

"Iniţiatorii legii au preluat, practic, argumentele vânătorilor, şi anume că prea mulţi câini la stâne afectează animalele sălbatice, dar şi turismul şi vânătoarea. Poate că numărul de câini reglementat prin această lege este unul subdimensionat – dovadă şi protestele ciobanilor -, dar cred că este de datoria noastră să analizăm şi punctul lor de vedere, iar dacă argumentele sunt solide, să procedăm în consecinţă. Pentru că este evident că dezbaterea parlamentară a fost una insuficientă, la momentul adoptării acestor reglementări", susţine Liviu Dragnea.

Liderul PSD susţine că legea este neconstituţională, pentru că interzice păşunatul domestic în perioada 6 decembrie -24 aprilie, pe terenurile pe care le deţin crescătorii de animale, însă permite accesul vânătorilor pe aceste parcele proprietate privată.

UPDATE PNL spune că PNL va depune un proiect de modificare a Legii vânătorii, urmând ca, până atunci, un grup de lucru să aibă consultări cu societatea civilă şi celelalte grupuri parlamentare.

„Vom constitui în perioada următoare un grup de lucru care să discute cu componentele societăţii, cu alte grupuri parlamentare, astfel încât, în ianuarie, să avem un proiect de lege care să modifice actuala Lege a vânătorii, astfel încât, să putem să corectăm şi să intrăm în normalitate“, a anunţat liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu.

UPDATE Petrea Daea propune modificarea legii prin ordonanţă de urgenţă. „Nu cred că un cioban vrea să-şi distrugă păşunile“.

UPDATE Senatoarea ALDE Cristiana Anghel spune că a propus abrogarea articolului care limitează numărul de câini de la stâne.

UPDATE Alţi reprezentanţi ai ciobanilor au ajuns la Comisia de Agricultură, unde le sunt ascultate doleanţele.

UPDATE Unui jandarm i s-a făcut rău şi a fost dus pe braţe de către un alt coleg.

UPDATE Circulaţia pe Calea 13 septembrie este blocată, în jurul porţilor de la Senat.

UPDATE Reprezentanţi ai protestatarilor au reuşit să intre în Parlament, unde au fost primiţi de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu. 

UPDATE 13.16 Senatorii privesc speriaţi de la ferestre protestul din curtea Parlamentului, potrivit B1 TV. „Lupilor, plecaţi acasă! Lăsaţi oile să pască!“, strigă oierii.

La ora 10.00, crescătorii de oi s-au reunit în Piaţa Constituţiei pentru a protesta faţă de noua Lege a vânătorii, care limitează numărul de câini pe care îl pot deţine ciobanii. Crescătorii de oi mai cer să le plătească subvenţiile la timp. După aproape două ore de proteste paşnice în faţa Parlamentului, câteva sute de ciobani au pătruns în curtea Parlamentului. Mulţi dintre ei au sărit gardul.

Senatoarea Cristiana Anghel, către unul din crescătorii de oi: Eşti prost?

Senatoarea Cristiana Anghel a mers, marţi după-amiază, la crescătorii de oi care protestează la Palatul Parlamentului, cu mai multe hârtii care, susţine ea, ar fi o propunere a legii contestate de ciobani, iar în timpul discuţiilor i-a spus unui cioban care a rupt foile: ”Eşti prost?”

Cristiana Anghel a încercat să le arate protestatarilor câteva foi despre care a susţinut că sunt o propunere de abrogare a legii contestate de ei, însă crescătorii de oi i-au spus că nu de hârtii au nevoie.

La un moment dat, unul dintre protestatari a rupt foile şi altul a început să strige, spunându-i senatoarei: ”Nu e lege asta, nu e lege”, iar Cristiana Anghel a replicat: ”Esti prost?”.

”Suntem proşti toţi, doamnă, toţi”, a spus ciobanul, în timp ce altul i-a spuns senatoarei: ”Doamna dragă, de ce ne jigniţi?”, Cristiana Anghel răspunzând: ”Pentru ca a rupt hârtia”.

Potrivit Agrostar, noua lege a Vănătorii „încalcă grav dreptul la proprietate, interzic înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetice şi limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îi poate deţine“.

Federaţiei Agrostar i se alătură şi alte asociaţii de fermieri şi crescători de animale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite