Cine sunt viitorii şefi ai BNR. Isărescu, la al cincilea mandat. Liviu Voinea va fi viceguvernator, iar Gheorghe Gherghina şi Daniel Dăianu - membri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu, susţinut de toate partidele politice, a obţinut votul pentru al cincilea mandat de guvernator al Băncii Naţionale a României FOTO Adevărul
Mugur Isărescu, susţinut de toate partidele politice, a obţinut votul pentru al cincilea mandat de guvernator al Băncii Naţionale a României FOTO Adevărul

Parlamentul a votat ieri viitoarea conducere a Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu obţinând al cincilea mandat de guvernator, iar Liviu Voinea, ministrul Bugetului - un loc de viceguvernator în locul longevivului Cristian Popa.

Mugur Isărescu a primit încă un mandat la conducerea Băncii Naţionale a României (BNR), al cincilea, confirmându-şi astfel poziţia de cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume. 

Dacă şase dintre cei nouă membri ai Consiliului de Administraţie au obţinut încă un mandat de cinci ani la şefia BNR, trei dintre ei nu au mai primit sprijin din partea partidelor politice şi au fost înlocuiţi. 

Candidaţii pentru şefia băncii centrale au fost ieri audiaţi în comisiile de buget-finanţe din Parlament şi apoi votaţi în plen, noua conducere urmând să-şi înceapă activitatea la 10 octombrie. 

Isărescu vrea trecerea la euro în mandatul său

Mugur Isărescu (64 de ani) a obţinut primul mandat de guvernator al BNR în septembrie 1990, iar ieri a fost ales pentru al cincilea. Indiferent de culoarea politică a forţelor aflate la putere de-a lungul timpului, Isărescu a găsit susţinerea necesară şi a continuat să conducă banca centrală până în prezent (cu o pauză de un an în perioada 1999-2000, când a fost premier). Isărescu a fost susţinut de toate partidele pentru un nou mandat. 

Isărescu a sugerat în comisiile parlamentare că doreşte adoptarea euro sub mandatul său. „Nu cred în decenii, nici nu mă ajută vârsta să mai pot să mai cred în aşa ceva. Pe dumneavoastră vă ajută vârsta, cu siguranţă. Sunt foţat să fiu optimist şi să fiu angajat în acest obiectiv, care este extrem de ambiţios, dar care se poate încă atinge“, a spus Isărescu.

Voinea, expulzat din Guvern

Florin Georgescu BNR

Florin Georgescu (60 de ani) a primit şi el un nou mandat pentru funcţia de prim-viceguvernator al BNR, al treilea, fiind susţinut de PSD. Actualul mandat a fost întrerupt în perioada mai – decembrie 2012 pentru a prelua funcţiile de vicepremier şi ministru al Finanţelor în cabinetul Ponta I. De altfel, el a mai fost ministru al Finanţelor în perioada 1992-1996. 

bogdan olteanu bnr

Bogdan Olteanu (42 de ani), susţinut de liberali, a obţinut al doilea mandat pentru funcţia de viceguvernator, după ce a fost numit prima dată în octombrie 2009. Anterior, aproape un an a fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, dar şi preşedinte al Cammerei în perioada martie 2006-2008. El a fost ales deputat în decembrie 2004, iar de la acel moment până în martie 2006 a fost ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul.

Liviu Voinea

 Liviu Voinea (39 de ani), care este ministru delegat pentru Buget din decembrie 2012, este una dintre surprizele noului Consiliu al BNR, el fiind susţinut pentru noua funcţie de PSD. Surse citate de Mediafax declarau săptămâna trecută că Voinea va fi „mutat“ la BNR întrucât, din poziţia de ministru al Bugetului, i-a incomodat pe membrii Guvernului, încecând să limiteze anumite propuneri de cheltuieli. Voinea îl va înlocui în funcţia de viceguvernator pe longevivul Cristian Popa.

Dăianu şi Gherghina, membri neexecutivi

image

Ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie al BNR vor fi Virgil Stoenescu (susţinut de PDL), Agnes Nagy (susţinută de UDMR), Dinu Marin (susţinut de PC), Daniel Dăianu (susţinut de PSD, foto) şi Gheorghe Gherghina (susţinut de PSD).

Ultimii doi vor face parte pentru prima dată din conducerea ASF, ceilalţi având cel puţin un mandat până acum. 

Daniel Dăianu (61 de ani) a demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru a candida pentru o poziţie în şefia BNR. Dăianu a fost ministru al Finanţelor în 1997-1998 şi economist şef al BNR între 1992-1997.

Gheorghe Gherghina (58 de ani) este secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice din 2009, conducând Direcţia Buget. El lucrează în minister din 1987, cu o întrerupere de patru ani în perioada 2005-2009 când a fost consilier în cadrul BNR. Şi despre Ghergina s-a spus că i-ar fi incomodat pe membrii Guvernului prin impunerea de tăieri de cheltuieli. 

Cine pleacă de la şefia BNR

Cristian Popa (50 de ani), viceguvernator şi cel mai longeviv membru al conducerii băncii centrale, nu a mai primit sprijin politic pentru încă un mandat. La ultimele alegeri din 2009, Popa a fost susţinut de PDL. Nici Nicolae Dănilă (62 de ani) nu a mai prins un loc în Consiliul de Administraţie al BNR. Dănilă a fost preşedinte executiv al BCR în perioada 1999-2007 şi este la primul mandat în CA BNR, la alegerile din 2009 fiind susţinut de PSD. De asemenea, Napoleon Pop (69 de ani) nu a mai fost avizat pentru încă cinci ani la BNR. El este la al doilea mandat şi a fost susţinut de PNL. 


Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite