Cine nu lasă România să se dezvolte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
street

Există o corelaţie pozitivă între libertatea economică şi productivitatea muncii. Şase grafice care compară dinamica libertăţii economice în ţările din Uniunea Europeană cu modificările pe care le-a înregistrat PIB în preţuri curente pe ora lucrată faţă de acelaşi indicator calculat pentru UE în definiţia cu 15 ţări (EU 15=100).

INDICELE GENERAL AL LIBERTĂŢII ECONOMICE ŞI PRODUCTIVITATEA

• Ţăarile care au un indice al libertăţii generale mai mare au şi o productivitate mai mare. Comparativ cu anul 1996, economiile din UE s-au îndreptat spre o libertate economică mai mare, astfel că în 2014 erau fie moderat libere, fie preponderent libere. 

• Ţările din UE care au avut în perioada 1996-2014 o creştere mai mare a indicelui general al libertăţii economice sunt acelea care au pornit de la niveluri relativ reduse ale acestui indice, de exemplu ţările baltice, Bulgaria, România.

• România este o ţară cu economie moderat liberă, progresând de la stadiul de economie represată, statut pe care l-a avut în perioada 1995-1997. În perioada 1998-2006 economia noastră a fost preponderent neliberă, iar începând din 2007 este moderat liberă.

• Libertatile economice din România care au crescut la niveluri în general comparabile cu cele ale celor mai multe economii din UE sunt cea monetară (77,3), cea fiscală (86,9), cea a cheltuielilor guvernamentale (62,3), cea de afaceri (69,8), cea investiţională (80), cea de comerţ (88), cea financiară (50) şi cea a muncii (68,6). O creştere a cheltuielilor guvernamentale...citeşte continuarea pe wall-street.ro 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite