Cine este noul director de la Metrorex. Fost preşedinte al Consiliului de Administraţie Romaero Băneasa, cu 15 ani de experienţă în management

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a dezvăluit că noul Director General Metrorex va fi numit economistul Ştefan Paraschiv, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie Romaero Băneasa.

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunţat joi că, în urma rezultatelor raportului de control a decis schimbarea Consiliului de Administraţie al Companiei.

„Am numit astăzi un nou consiliu de administraţie profesionist la Metrorex. Toţi membrii au experienţă de top management şi sunt complet independenţi faţă de sindicat. Echipa are mandat clar şi întreaga mea susţinere pentru eficientizarea şi restructurarea companiei”, a afirmat ministrul.

Câteva zile mai târziu, Drulă declara că noul Director General al Metrorex va fi Ştefan Paraschiv. ;omostrul a explicat că noua conducere executivă de la Metrou trebuie să vină cu soluţii pentru rezolvarea unor probleme urgente precum aprobarea bugetului Companiei care permite păstrarea salariilor majorate cu 18% doar dacă se fac reduceri de personal sau încheierea unor noi contracte pentru spaţiile comerciale de la metrou.

„Obiectivele sunt în primul rând cele care rezultă din Raportul Corpului de Control al ministrului Transporturilor. Rezolvarea problemelor precum situaţia financiară a Companiei şi găsirea unui echilibru între cheltuieli şi venituri. Lucrurile au ajuns într-un punct în care nu sunt sustenabile sub nicio formă, doar 30% din cheltuielile Metrorex sunt acoperite din venituri apoi vorbim despre incertitudinea juridică a spaţiilor comerciale de la metrou (nr. deţinute de Minister dar pentru care Sindicatul încasează o chirie mai mare 64%).

Legea Bugetului prevede că, pentru companiile de stat cu pierderi, cheltuielile salariale nu pot depăşi nivelul de la începutul anului 2020. Există posibilitatea ca Metrorex să redevină o companie pe baze sănătoase prin ajustarea cheltuielilor salariale raportat la veniturile acesteia“, a explicat la RRA, Cătălin Drulă.

Joi, ministrul anunţa că Ştefan Paraschiv va face parte din noul Consiliu de Administraţie al Metrorex, însă nu preciza pe ce post.

Între 2017 şi 2020, Ştefan Paraschiv a fost preşedinte al CA Romaero. Are o experienţă de 15 ani în strategii de afaceri, leadership şi managementul vânzărilor, pentru companii din ţară şi din străinătate. Absolvent de ASE, are studii perfecţionate în străinătate.

Conform declaraţiei de avere din 2020, Ştefan Paraschiv deţine: mai multe terenuri în Voluntari, Pipera şi Otopeni, două locuinţe în Bucuresti, una la Dusseldorf şi Voluntari, depozite în lei de peste 400 de mii şi peste 20 de mii de euro. Paraschiv are insa si un credit luat de 360.000 de euro la care va plăti până în 2045.

87% din cheltuielile cu salariile din 2020 la Metrorex au fost sporuri abuzive

Ministerul Transporturilor a publicat luni sinteza raportului Corpului de control în urma verificărilor la Metrorex. Potrivit documentului, în anul 2020, toţi angajaţii companiei au primit spor de metrou, ceea ce a fost o măsură abuzivă, întrucât acest spor de metrou trebuia să se acorde (în cuantum de 20, 27, 34 sau 40% din salariul de bază) doar personalului de metrou care lucrează „în condiţii deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase”.

Mai mult, în ceea ce priveşte situaţia cheltuielilor cu salariile aferente anului trecut, raportat la valoarea totală a salariilor pentru timpul efectiv lucrat, în sumă de 270,08 milioane lei, valoarea totală a sporurilor acordate a fost de 234,73 milioane lei (87%).

Raportul corpului de control mai arată că Metrorex a achitat facturi sindicatului (Uniunea Sindicatul Liber Metrou - USLM) de peste 4 milioane lei, fără a fi încheiat un contract în acest sens.

Astfel, Metrorex a plătit către Metrorex facturi de 2,24 milioane lei în 2019 şi de 1,9 milioane lei în 2020, aferente decontării unor servicii prevăzute în contractul colectiv de muncă.

Serviciile presupuneau că: salariaţii care efectuează concediul de odihnă pe bază de bilete de odihnă în ţară sau în afara ţării au dreptul a decontarea a 75% din valoarea totală a biletelor de odihnă şi tratament, în limita cuantumului stabilit şi de 75% din valoarea totală achitată a biletelor de odihnă eliberate de sindicat sau agenţii de turism pentru sejururi în ţară sau în afara ţării, în limita tarifelor aplicate biletelor de odihnă liberate de sindicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite